Copa-Cogeca trekt aan alarmbel over graanteelt, Vlaamse LCG nuanceert

duiding

De Europese graanopbrengsten zitten al jaren in het slop en 2024 is een historisch slecht jaar met een productie die 9 procent onder het tienjarige gemiddelde ligt. Dat stelt de Europese landbouwkoepel Copa-Cogeca. De organisatie vraagt aanpassingen van het EU-beleid. Zo komt de teelt onder andere in de verdrukking doordat er steeds meer gewasbeschermingsmiddelen uit de markt verdwijnen en alternatieven beperkt opduiken. Ook de import van goedkoop Oekraïens graan en de gestegen kosten zouden de rentabiliteit onder druk zetten. Het Landbouwcentrum Granen (LCG) brengt nuance voor de Vlaamse situatie.

7 oktober 2024 VILT-redactie
graanoogst

Volgens de Europese boerenkoepel Copa-Cogeca staat de Europese graanteelt onder druk en zou deze sinds 2000 zelfs stagneren. De organisatie wijst op slechte oogstcijfers die al jaren aanslepen. “De oogsten van 2022 en 2023 behoorden tot de slechtste in een decennium en 2024 ziet er nog slechter uit met een verwachte opbrengst die 9 procent onder het tienjarige gemiddelde ligt”, klinkt het.

Ter verklaring wijst ze op veranderende klimaatomstandigheden. Zo zouden extreme weeromstandigheden, hetzij hitte, hetzij regenval, tot extreme verliezen leiden. De organisatie wijst als voorbeeld naar Spanje waar vorig jaar 40 procent van de productie verloren ging door extreme regenval. Veranderende weersomstandigheden zouden ook een impact hebben op de ziekte- en onkruiddruk in de teelt, argumenteert Copa-Cogeca.

En hier speelt de Europese wetgeving volgens de landbouwkoepel een kwalijke rol. De belangenorganisatie wijst daarbij op de teruglopende toegankelijkheid van bestrijdingsmiddelen. “In 2001 waren er 900 actieve middelen beschikbaar in de Europese Unie, vandaag zijn dat er nog maar 470.” In vergelijking met het verdwijnen van actieve, chemische middelen, verloopt de introductie van alternatieve biologische middelen traag. “Gemiddeld verliezen Europese boeren elk jaar 16 conventionele actieve middelen en komen er maar zes alternatieven voor in de plaats.”

Tot zo ver de ontwikkeling in gewasbeschermingsmiddelen. Ook heeft Copa-Cogeca kritiek op het Europese beleid aangaande veredeling. De ontwikkeling van nieuwe, resistentie rassen zou het probleem van de ziektedruk kunnen opvangen. Maar juridische vooruitgang op dat gebied staat stil, aldus de belangenvertegenwoordiging die bijvoorbeeld wijst op nieuwe tools onder de noemer 'New Breeding Techniques' (NBT) oftewel plantenveredelingstechnieken.

Situatie minder dramatisch in Vlaanderen

Het Landbouwcentrum Granen (LCG) is het deels eens met de analyse van Copa-Cogeca, maar stelt dat de situatie in Vlaanderen minder dramatisch is, als door de organisatie geschetst wordt voor Europa. “2022 was een droog jaar met zeer goede opbrengsten van 14,4 ton per hectare onder proefomstandigheden bij de partners van het LCG”, geeft Bram Vervisch van het onderzoekscentrum een voorbeeld. “Ook 2020 en 2023 waren relatief goede jaren.”

Dit jaar is de oogst letterlijk en figuurlijk in het water gevallen. “Door het natte najaar is er 43 procent minder areaal wintertarwe gezaaid dan 2023 en lagen de opbrengsten met 8,6 ton erg laag”, aldus Vervisch die dit vooral wijt aan de neerslag en weinig zonuren.

Ook in geval van gewasbeschermingsmiddelen moet de onderzoeker erkennen dat de druk in de sector toeneemt. “Als er minder actieve stoffen zijn, kan de boer niet voldoende afwisselen tussen actieve stoffen en moet dus vaker hetzelfde middel gebruiken. Dit kan resistentie van ziektes en onkruiden in de hand werken. Dat zien we voor de ziektes bijvoorbeeld bij Septoria, oftewel bladvlekkenziekte. Doordat deze schimmel resistentie heeft opgebouwd, is ze steeds moeilijker te bestrijden. Dat wordt ook bevestigd door onderzoek in Frankrijk door Arvalis. In geval van onkruiden wordt er resistentie waargenomen bij grasachtige types, zoals duist en windhalm, onkruiden die een gelijkaardig groeiseizoen hebben als de wintergranen.”

Toch is het volgens Vervisch niet zo dat de Vlaamse graanteelt onder druk staat. “Er blijven zeker nog werkbare middelen aanwezig om schimmels te bestrijden. En ook tegen resistente onkruiden kan de teler met veranderende teelttechnieken resultaten boeken. Denk aan ruimere teeltrotaties, later zaaien of bijvoorbeeld mechanische onkruidbestrijding, als het seizoen het toelaat.” De onderzoeker benadrukt verder dat de graanteelt in veel regio’s in Vlaanderen geen “cash crop” is, maar eerder een rol speelt in de teeltrotatie. “Alhoewel er in de kuststrook goede opbrengsten gehaald kunnen worden, dient het in ons gewest vooral ook als een rustgewas.”

Gestegen kosten en overaanbod in Europa

In andere landen, zoals bijvoorbeeld Frankrijk en ook Duitsland, is graan een belangrijker commercieel gewas en staat de rentabiliteit ervan volgens Copa-Cogeca dus onder druk. Tegenover de afnemende productie staan hogere kosten, argumenteert het. “Sinds Covid-19 zijn de productiekosten sterk gestegen, vooral de kunstmestkosten. Dit verergerde nog eens met de oorlog in Oekraïne toen de prijzen door het dak gingen. Zo steeg de prijs voor Urea bijvoorbeeld van 200 euro voor de oorlog tot 1.000 op zijn top en 400 euro nu.” Kunstmest zou een aandeel hebben van 30 tot 50 procent van de productiekosten, afhankelijk van de regio.

Een ander element dat volgens Copa-Cogeca de rentabiliteit van de Europese graanteelt in gevaar brengt, zijn de vrijhandelsverdragen met Oekraïne. Sinds de oorlog is de import van goedkoop Oekraïens graan toegenomen van 9 miljoen ton graan per jaar naar 18 miljoen ton nu. “Dat is het equivalent van ongeveer 7 procent van de Europese productie”, zegt het. (De import van oliezaad nam met 25 procent toe, red.). De aanwezigheid van Oekraïens graan in Europa leidt volgens de belangenorganisatie tot een overaanbod met dalende prijzen als gevolg.

Ook Vervisch constateert dat het qua prijzen een slecht graanjaar is. Maar dit heeft volgens hem niet alleen te maken met het Oekraïense graan. “De graanprijzen worden mondiaal bepaald. Er zijn een aantal belangrijke producenten op het wereldtoneel. Dat zijn Oekraïne, Rusland, Noord-Amerika en Australië. In de laatste landen zijn de oogsten en de oogstverwachtingen juist goed, met het gevolg dat de prijzen op de graanmarkt dalen.”

Sublieme graanoogst, behalve bij ons: “Schaadt de prijzen, maar geen drama’s verwacht”
Uitgelicht
De gouden schijn van de zon was geregeld afwezig dit jaar, en onze graanvelden schitterden evenmin. West-Europa moet het dit jaar stellen met een magere graanoogst. Toch is er...
30 augustus 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek