nieuws

"Alle alternatieven voor Zwinuitbreiding onderzocht"

nieuws
De Vlaamse regering heeft vorige maand beslist het Zwin met 120 hectare uit te breiden om verzanding tegen te gaan. Het alternatief van de agrarische sector waarbij minder landbouwgrond zou verloren gaan, werd wel degelijk bestudeerd. Dat heeft minister Hilde Crevits gezegd in de commissie Leefmilieu van het Vlaams parlement.
14 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48

De Vlaamse regering heeft vorige maand beslist het Zwin met 120 hectare uit te breiden om verzanding tegen te gaan en om tegelijkertijd voldoende natuur te voorzien in de Scheldedelta. Het alternatief van de agrarische sector waarbij minder landbouwgrond zou verloren gaan, werd wel degelijk bestudeerd. Dat heeft minister van Natuur Hilde Crevits gezegd in het Vlaams parlement.

In de laatste fase van de besluitvorming moest de Vlaamse regering kiezen tussen een uitbreiding van het Zwin met 120 of 180 hectare. Dat het uiteindelijk 120 hectare werd, lijkt op het eerste gezicht de best mogelijke oplossing voor de plaatselijke landbouw. "Maar in het project-milieueffectenrapport wordt het alternatief van de lokale landbouwers, met name de uitbreiding van het Zwin door de afgraving van de 'Kleyne Vlakte', niet in aanmerking genomen", stelt CD&V-parlementslid Jan Verfaillie vast.

"In totaal werden vijf alternatieven getoetst aan hun technische haalbaarheid en aan de dubbele doelstelling van het project, met name het duurzame behoud en de uitbreiding van het Zwin als natuurlijk intergetijdengebied. Op basis van de hydrodynamische en morfologische berekeningen werd geconcludeerd dat het alternatief van de plaatselijke landbouwsector geen oplossing biedt om de verzanding op lange termijn tegen te gaan", aldus Crevits.

Bovendien bleek het aangedragen alternatief ook vanuit het standpunt van het onroerend erfgoed niet verenigbaar met de bescherming als landschap van het Vlaams natuurreservaat 'De Zwinduinen en -polders'. "Dat waren de twee redenen waarom dit alternatief nadien niet verder meer onderzocht werd", legt de minister uit.

Twee jaar geleden werd door de VLM een landbouweffectenrapport opgemaakt. Daaruit blijkt dat door de uitbreiding van het Zwin met 120 hectare ongeveer 86 hectare landbouwgrond verloren gaat. Zes van de tien getroffen bedrijven zouden een voorkeur hebben voor grondcompensatie. Om die reden is een vraag ontstaan naar 65 hectare ruilgrond. 

Nu de Vlaamse regering een alternatief heeft gekozen, kunnen volgens Crevits de onderhandelingen voor de aankoop van de landbouwgrond met de eigenaars en pachters starten. "Dat kon niet voor we een keuze gemaakt hadden. Dat betekent dat het flankerende landbouwbeleid nu pas van start kan gaan. Het beleid dat in het kader van het Sigmaplan wordt toegepast, zal ook in dit dossier gehanteerd worden".

Hoewel er nog een grondwaterstudie loopt, maakt de minister zich niet al te veel zorgen over de verzilting van de omiggende landbouwgrond. "Nu komt in de Willem-Leopoldpolder al zilt grondwater voor, maar landbouw is er nochtans mogelijk. In het landbouwgebied beschermen drainagegrachten de wortelzone van de bodem tegen het zilte water van de ondergrond. Het zoute water komt naar boven ter hoogte van de drainagegrachten, tussen de grachten bevindt zich altijd een zoetwaterbel".

Door de uitbreiding van het Zwin zouden er wel broedgebieden verdwijnen voor de bruine kiekendief en de blauwborst. Daarnaast zou ook foerageergebied verloren gaan voor de kolgans. "De optelsom van de habitattypes die voor deze soorten van belang zijn en die door de landinwaartse verplaatsing van de dijk zouden verdwijnen, zou ongeveer 14 hectare bedragen", weet Crevits. Daarvoor moeten opnieuw compensaties gezocht worden, maar over de precieze locatie werd nog geen beslissing genomen.

"We moeten in elk geval zo zuinig mogelijk omspringen met de ruimte in het gebied, vermits de innames die gebeuren al zeer ingrijpend zullen zijn", besluit Crevits. De kostprijs van het hele project wordt geraamd op 30 miljoen euro.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek