Akkervogels overleven winter dankzij beheerovereenkomst

Tijdens de winter hebben akkervogels gretig gebruik gemaakt van de granen die achterbleven op akkers in Vlaams-Brabant. Zo werden onder meer 600 geelgorzen geteld op een cluster vogelvoedselgewassen in Bertem en 240 grauwe gorzen in Outgaerden. In Hoegaarden werd zelfs een zeer zeldzame ijsgors gespot.
14 februari 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:58
Lees meer over:

Tijdens de winter hebben akkervogels gretig gebruik gemaakt van de granen die achterbleven op akkers in Vlaams-Brabant. Zo werden onder meer 600 geelgorzen geteld op een cluster vogelvoedselgewassen in Bertem en 240 grauwe gorzen in Outgaerden. In Hoegaarden werd zelfs een zeer zeldzame ijsgors gespot. Dat meldt de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) Vlaams-Brabant.

Sinds drie jaar kunnen landbouwers maatregelen nemen om akkervogels aan voedsel te helpen tijdens de winter. Zo kunnen ze een beheerovereenkomst afsluiten voor het telen van een voedselleverend gewas voor akkervogels. Wie zo’n overeenkomst afsluit, krijgt van VLM een financieel duwtje in de rug. “En dat werpt duidelijk zijn vruchten af”, zegt Leen Van Den Bergh van VLM.

In Vlaams-Brabant bedraagt het areaal waarvoor dergelijke beheerovereenkomsten werden afgesloten momenteel 94 hectare. De gewassen die zo geteeld worden, blijven tijdens de winter op het veld staan en dienen als voedsel voor de overwinterende akkervogels. Het is vooral belangrijk om een hoge sterfte van geelgorzen en grauwe gorzen in de koudste periode van het jaar te vermijden.

Tijdens de overvloedige sneeuwval van deze winter heeft de maatregel zijn nut bewezen. “Waarnemers merkten dat akkervogels gretig gebruik maken van de granen op de percelen met wintervoedsel. Zo troepten er vorig jaar ruim 700 akkervogels samen op een perceel in Neerlanden. In Bertem werden 600 geelgorzen geteld en in Outgaerden 240 grauwe gorzen. In Hoegaarden werd zelfs een ijsgors gezien”, aldus VLM.

Uit een lopende studie van Solabio (SOorten en LAndschappen als dragers van BIOdiversiteit, een Europees Interreg IVa-project) blijkt dat in het bijzonder bij langdurige sneeuwval de akkervogels van de wintermaatregel profiteren. Vaak zijn in zulke periodes de locaties met een vogelvoedselgewas de enige plaatsen waar voor vogels nog aan voedsel te geraken is.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek