"Afbakening agrarische structuur volledig op schema"

Aan het eind van deze legislatuur zal de Vlaamse regering erin geslaagd zijn om 543.000 hectare landbouwgebied te herbevestigen. Dat is meer dan werd vooropgesteld, benadrukte het kabinet van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen donderdag tijdens een persbriefing over de afbakening van de agrarische en natuurlijke structuur. Gehoopt wordt dat het hele proces in 2012 kan afgerond worden.
15 januari 2009  – Laatste update 4 april 2020 14:46
Lees meer over:

Aan het eind van deze legislatuur zal de Vlaamse regering erin geslaagd zijn om 543.000 ha landbouwgebied te herbevestigen. Dat is meer dan werd vooropgesteld, benadrukte het kabinet van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen donderdag tijdens een persbriefing over de afbakening van de agrarische structuur.

In het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, dat dateert van 1997, staat ingeschreven dat de landbouwsector recht heeft op 750.000 hectare. Aanvankelijk liep het afbakeningsproces vierkant vanwege een gebrek aan overlegprocedures en de eenzijdige focus op de afbakening van natuurzones. In 2003 werd beslist om het werk op te splitsen in dertien buitenregio’s, waarbij telkens in overleg met de actoren zou gewerkt worden op basis van een ruimtelijke visie.

Toch bleef de voorbije jaren zowel vanuit landbouw- als natuurmiddens de kritiek opduiken dat de procedures veel te lang aansleepten. Perswoordvoerder Philippe Heyvaert weerlegt in naam van Dirk Van Mechelen de kritiek: “In 1997 heeft men het werk verschrikkelijk onderschat, er werd zelfs geen methodiek omschreven om van start te gaan. We hebben die zelf in de steigers gezet, waarbij veel tijd geïnvesteerd werd in overleg en consensus”.

De voorbije vijf jaar mondde het overleg met 308 gemeenten, vijf provincies en de vertegenwoordigers van belangengroepen uit in ongeveer 200 vergaderingen van het projectteam, 60 informatievergaderingen, 40 interkabinettenwerkgroepen en 380 bi- en multilaterale overlegsessies. Intussen werd in negen buitengebieden een ruimtelijke visie ontwikkeld en landbouwgebied herbevestigd. Binnen enkele maanden moet dit proces ook afgerond zijn voor de laatste vier regio’s.

Vanaf dan kan in alle regio’s volop werk gemaakt worden van ruimtelijke uitvoeringsplannen, die duidelijkheid moeten scheppen over de inkleuring van niet-herbevestigde gebieden. Op die manier moet nog een landbouwareaal van ruim 200.000 hectare afgebakend worden, waarvan 70.000 hectare met overdruk natuurverweving. “Er moeten nog tientallen RUP’s opgestart worden”, zegt Heyvaert, die niettemin hoopt dat het proces binnen een goeie drie jaar kan gefinaliseerd worden “als we erin slagen het huidige werkritme aan te houden”.

Nogal wat boeren met een bedrijfszetel in niet-herbevestigd kijken met een bang hartje naar de opmaak van de ruimtelijke uitvoeringsplannen. De woordvoerder van Van Mechelen probeert de onrust weg te nemen. “Er is afgesproken dat bij het opstellen van de RUP’s de aanwezige landbouwactiviteit grondig in kaart gebracht wordt. Het uitgangspunt is dat de landbouweconomische uitbating van de bestaande bedrijfszetels niet in het gedrang mag komen, los van de huidige gewestplanbestemming”.

Garanderen dat een gele bestemming sowieso geel blijft kan niet, want dat zou de filosofie van het overlegproces met alle actoren doorkruisen, zo heet het. De eerste RUP’s hebben intussen 3.500 hectare extra natuur en bos en 6.000 hectare agrarisch gebied opgeleverd. Om finaal te landen op 750.000 hectare zal overigens nog een areaal van 41.500 hectare dat in de gewestplannen ingekleurd is als landbouwgrond een andere bestemming moeten krijgen. Om de doelstelling van 150.000 hectare natuur en 53.000 hectare bos te bereiken, moet in totaal nog 31.000 hectare een groene bestemming krijgen.
 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek