"Aardappelteelt in België heeft lage watervoetafdruk"
nieuwsNaar aanleiding van Wereldwaterdag op dinsdag, publiceerden WWF en Ecolife een studie naar de watervoetafdruk van België. Daaruit blijkt dat een Belg gemiddeld ongeveer 7.400 liter water verbruikt per dag. Driekwart van dat verbruik zit ‘verborgen’ in onder meer voeding. “Maar aardappelen scoren goed”, stelt Belgapom. “In de groep ‘graanproducten en aardappelen’ hebben ze de laagste watervoetafdruk.”
Om de watervoetafdruk van België te berekenen, werd de waterbehoefte van alle geconsumeerde landbouw- en industrieproducten geanalyseerd. “In totaal komt dat neer op 7.400 liter ofwel 90 badkuipen water per Belg per dag”, luidt de conclusie. In vergelijking met buurlanden zoals Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland is dat veel. “Driekwart van die voetafdruk is ‘extern’, met andere woorden gekoppeld aan de import van producten uit het buitenland. Hierbij gaat het voornamelijk om landbouwproducten zoals katoen, koffie, soja en graan”, stelt WWF.
Om het verborgen waterverbruik in voeding meer zichtbaar te maken, citeert het rapport enkele voorbeelden. Zo vereist de productie van een kg kippenvlees volgens de studie 3.000 liter water. De consumptie van aardappelen daarentegen brengt een minder grote watervoetafdruk met zich mee. “In de groep ‘graanproducten en aardappelen’ hebben aardappelen de kleinste watervoetafdruk. In ruil voor die kleine voetafdruk krijgt de consument veel zetmeel, vitamine C en ook wat volwaardig eiwit binnen. Bij voorkeur halen we 60 procent van onze energie uit koolhydraten zoals zetmeel”, stelt WWF.
Belgapom, de beroepsvereniging van de Belgische aardappelhandel en -verwerking, voegt daaraan toe dat het waterverbruik door de Belgische aardappelproductie nog gunstig beïnvloed wordt door de beperkte irrigatie die het Belgische teeltgebied kenmerkt. “Ons gematigd zeeklimaat en de geschikte bodem die voldoende water vasthoudt, zorgen immers voor ideale groeiomstandigheden in ons land”, klinkt het.
“Daarenboven werden de voorbije jaren enorme inspanningen geleverd om het waterverbruik tijdens de verwerking van aardappelen te beperken. Zo wordt geïnvesteerd in onderzoek en waterzuivering om (gerecycleerd) water in deze processen te hergebruiken, terwijl het water dat uiteindelijk geloosd wordt aan de Europese normen voldoet”, besluit Belgapom.
Met de publicatie van dit rapport, willen WWF en Ecolife burgers oproepen om meer water te besparen. “Enerzijds kunnen burgers bijdragen aan een kleinere watervoetafdruk door hun directe waterverbruik te beperken en anderzijds door hun consumptiegedrag aan te passen.” Ook de overheid wordt opgeroepen actie te ondernemen. “De Belgische overheid moet deze studie aangrijpen om verder onderzoek uit te voeren. Op die manier moet beter inzicht verkregen worden in de manier waarop onze consumptie de watervoorraden in België en elders beïnvloedt.”
Meer info: lees het rapport 'België en zijn watervoetafdruk' en bekijk de fiche 'Graanproducten en aardappelen'