ABS onderzoekt aanbodbeheersing in aardappelteelt
nieuwsAlbert Wada teelt meer dan 4.000 hectare aardappelen in de noordwestelijke staat Idaho. "Een indrukwekkend bedrijf met een eigen pakstation, eigen vrachtwagens, zelfs eigen treinwagons en een spoorlijn naast het bedrijf", zegt Depraetere. Maar enkele jaren geleden dreigde de boer financieel kopje onder te gaan. Daarop zijn de lokale telers gaan nadenken hoe ze de zaken anders konden aanpakken, en ze kozen uiteindelijk voor een technisch goed uitgebouwd systeem van aanbodbeheersing.
"De schaalgrootte en de structuur van de aardappelsector zijn in de VS heel verschillend van de Europese realiteit", stelt Depraetere vast. "Maar het principe van aanbodmanagement op basis van marktinformatie is aan beide zijden van de oceaan uiterst relevant". De ABS-secretaris benadrukt dat het niet de bedoeling is van de Amerikaanse boeren om kunstmatige schaarste te creëren. "Dat zou immers leiden tot het verlies van marktaandeel en dat is niet in het belang van de telers".
Volgens Depraetere willen de boeren van de UPGA enkel een stabiele markt nastreven waarbij vraag en aanbod op elkaar zijn afgestemd, met een stabiele producentenprijs die op het niveau ligt van de productiekost aangevuld met een ondernemers- en risicomarge. "Stabiele prijzen zijn ook in het voordeel van de kopers. Zij kunnen immers beschikken over een gegarandeerd volume tegen redelijke prijzen. Bovendien zijn zij niet bang voor wat duurdere aardappelen, maar wel voor aardappelen die ze duurder gekocht hebben dan hun concurrent".
Het ABS gaat nu onderzoeken of het systeem van de UPGA ook in Vlaanderen kan aanslaan. De Nederlandse boeren van de NAV doen hetzelfde voor heel Noordwest-Europa. "De Amerikaanse boeren zjin alvast bereid om hun knowhow ter beschikking te stellen van initiatieven die in Europa zouden ontwikkeld worden", besluit Depraetere.(KS)