"85.000 kippen pikken we niet"

Kippenboer Tom Serrarens heeft een aanvraag ingediend om de capaciteit van zijn leghennenbedrijf aan de Oossekouter in Nevele op te trekken van 45.000 naar 85.000 dieren. "De stank is nu al niet te harden, om nog niet te spreken van de ongezonde stofdeeltjes die in de lucht hangen", zeggen verontruste buurtbewoners, die zich kanten tegen een nieuwe milieuvergunning.
15 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08

Kippenboer Tom Serrarens heeft een aanvraag ingediend om de capaciteit van zijn leghennenbedrijf aan de Oossekouter in Nevele op te trekken van 45.000 naar 85.000 dieren. "De stank is nu al niet te harden, om nog niet te spreken van de ongezonde stofdeeltjes die in de lucht hangen", zeggen verontruste buurtbewoners, die zich kanten tegen een nieuwe milieuvergunning.

"Een uitbreiding zou nog een zwaardere hypotheek leggen op de levenskwaliteit in onze buurt", zegt buurtbewoner Gilbert Mortier in Het Laatste Nieuws. "Bovendien stoot het bedrijf heel wat fijne stofdeeltjes uit, die vooral voor kleine kinderen erg schadelijk zijn. Desnoods trekken we naar de Raad van State en als het moet zelfs naar het Europees Hof. 85.000 kippen in een woonbuurt pikken we niet".

De buurt vindt dat de kippenboer zwaar uit de bocht gegaan is bij de aanvraag van zijn milieuvergunning. "In zijn motivering staat te lezen dat er geen omwonenden zijn. Niks is minder waar. Er staan 31 huizen op minder dan 300 meter afstand en nog eens 16 binnen een straal van 500 meter. In totaal spreken we over bijna 150 mensen. Dat is toch niet niks", luidt het. Volgens Mortier heeft niemand bezwaar tegen landbouwactiviteiten want "we wonen tenslotte in agrarisch gebied". Maar de uitbreiding van het kippenbedrijf bestempelt hij als een industriële activiteit, "met geldgewin als enig doel".

Buurtbewoonster Christel De Wolf is het met die stelling niet eens. "Niet heel de Oossekouter mag over dezelfde kam geschoren worden, want niet iedereen is gekant tegen de uitbreiding. Als zo'n bedrijf niet kan uitbreiden, is het gewoon niet leefbaar meer. Maar vandaag denken veel mensen enkel aan zichzelf. Mensen die protesteren, vergeten dat er eten moet zijn", aldus De Wolf.

Milieuschepen Hugo Verhaege toont niettemin begrip voor de onrust bij de andere buren. "Persoonlijk ben ik geen voorstander van een uitbreiding, dit bedrijf ligt immers midden in een woonbuurt. Nevele is een mooie, landelijke gemeente waar de landbouwers hun boterham moeten kunnen verdienen. Kippenfabrieken passen niet in dat verhaal", aldus de schepen. Ook zijn collega José Van Oost heeft al laten verstaan dat hij de uitbreidingsplannen niet ziet zitten.

Het is dus twijfelachtig of het gemeentebestuur straks een gunstig advies zal overmaken aan het provinciebestuur, dat de vergunning moet afleveren. Eind augustus trekt een afvaardiging van omwonenden naar de provincie om hun bezwaren in de verf te zetten.

Bron: Het Laatste Nieuws/Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek