7 op 10 Belgen kijkt naar overheid om klimaatprobleem aan te pakken
nieuwsRuim 7 op de 10 Belgen zijn niet bereid om hun gedrag aan te passen uit zorg voor het milieu. Dat blijkt uit een studie van ING-econoom Steven Trypsteen in samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos bij meer dan 1.000 landgenoten. De Belg is er wel van overtuigd dat er iets moet gebeuren om de klimaatproblematiek aan te pakken, maar kijkt hiervoor vooral naar de overheid, concludeert Trypsteen.
Consument versus belastingbetaler
Dezelfde studie werd ook in een aantal andere landen uitgevoerd. Enkel Nederland scoort lager, met amper 23 procent van de inwoners die bereid zijn om het gedrag aan te passen om de klimaatproblemen aan te pakken. Duitsland (34 procent), Polen (38 procent), Spanje (46 procent) en zeker Turkije (62 procent) doen het beter.
Het lijkt erop dat de Belg vooral naar de overheid kijkt voor oplossingen voor de klimaatverandering, zegt ING-econoom Steven Trypsteen. Zo gaat 65 procent van de ondervraagde Belgen akkoord met de stelling dat economische herstelplannen moeten focussen op het versnellen van de shift naar een koolstofarme toekomst en vindt bijna 70 procent dat financiële overheidssteun aan bedrijven gepaard moet gaan met verplichtingen rond klimaatdoelstellingen. Nog eens 56 procent zou graag meer beleid zien dat sectoren zoals offshore windenergie, elektrische voertuigen en koolstofarme industrieën meer subsidieert.
Dit geeft aan dat de consument de factuur van de verduurzaming wil doorschuiven naar de belastingbetaler. Wat natuurlijk paradoxaal is, want de consument is de belastingbetaler
"Dit geeft aan dat de consument de factuur van de verduurzaming altijd liefst wil doorschuiven naar de belastingbetaler. Wat natuurlijk paradoxaal is, want de consument is de belastingbetaler", concludeert Trypsteen.
Eigen acties weinig invloed
Die houding blijkt voor te komen vanuit de veronderstelling dat de eigen acties weinig significante impact hebben op de CO2-uitstoot. Slechts 15 procent van de Belgen denkt dat het door het eigen gedrag een invloed kan uitoefenen op de klimaatverandering. Uit een eerder uitgevoerde enquête was al aan het licht gekomen dat de kennis bij Belgen beperkt is over hoe efficiënt bepaalde acties zijn om de CO-uitstoot te verlagen.
Bovendien geven veel consumenten aan dat ze niet weten wat de milieu-impact is van de producten die ze in de winkel of op het internet kopen. Zo’n 61 procent van de Belgen vindt het bijvoorbeeld moeilijk om te weten of een product duurzaam is of niet.
Duurzaam geproduceerd voedsel is duurder
Een ander vaststelling uit het ING-onderzoek is dat bijna zes op de tien Belgen (59%) denkt dat duurzaam geproduceerde voeding altijd duurder is. En die mogelijke meerprijs wil niet iedereen betalen. Zo zegt 45 procent van de Belgen dat ze bij een lager inkomen minder zouden letten op de duurzaamheid en herkomst van de producten die ze kopen. Bij Nederlanders en Duitsers ligt dat percentage op 54 procent voor beide landen.
Bron: Belga / eigen berichtgeving