5.000 stuks pluimvee in Bocholt preventief geruimd

Door een besmetting met het vogelgriepvirus H5 werden dinsdagavond in Bocholt uit voorzorg 5.000 eenden, ganzen, fazanten, kalkoenen en kippen van een handelaar in hobbypluimvee gedood en ontruimd. Op het bedrijf in kwestie was nog geen sterfte van dieren vastgesteld, maar uit voorzorg moest het pluimvee toch gedood worden. Het laagpathogene H5-virus vormt geen gevaar voor de volksgezondheid. Ook op een eendenbedrijf in Buggenhout werd dit virustype vastgesteld.
23 december 2008  – Laatste update 14 september 2020 14:06
Lees meer over:
Door een besmetting met het vogelgriepvirus H5 werden dinsdagavond in Bocholt uit voorzorg 5.000 eenden, ganzen, fazanten, kalkoenen en kippen gedood en ontruimd. Die beslissing werd door het Voedselagentschap genomen. In het Bocholts pluimveebedrijf was nog geen sterfte van dieren vastgesteld, maar uit voorzorg moest het pluimvee toch gedood worden.

Het bedrijf van de handelaar in hobbypluimvee situeert zich tussen Lozen en Bocholt. De lokale politie was dinsdag met drie patrouilles aan het werk om de omwonenden, zo'n negentigtal hobbyisten met pluimvee, er attent op te maken dat de mensen hun dieren 21 dagen binnen moeten houden. Bij de dieren in Bocholt en ook bij een eendenbedrijf in Buggenhout is het laagpathogene H5-virus vastgesteld, en dus zeker niet het hoogpathogene en gevaarlijke H5N1-virus. Het H5-virus vormt geen gevaar voor de volksgezondheid, aldus het Voedselagentschap.

"Het risico bestaat dat het H5-virus zou kunnen muteren tot het gevaarlijke H5N1. De besmetting bij de twee bedrijven kwam aan het licht tijdens een screening. In België omvat deze monitoring jaarlijks meer dan 10.000 monsters die genomen worden bij wilde vogels en gehouden pluimvee. Elk jaar treffen we daar in een tiental gevallen sporen van dergelijke laagpathogene virusstammen aan. De betrokken pluimveehouders worden vergoed door het Sanitair Fonds", zegt woordvoerster Lieve Busschots van het Voedselagentschap.

Volgens burgemeester Peuskens (sp.a) van Bocholt wordt er uit veiligheidsoverwegingen binnen een perimeter van een kilometer rond het getroffen bedrijf aan alle pluimveehouders gevraagd hun pluimvee op te hokken. "Pluimveetransport van en naar het afgebakend gebied is verboden gedurende minstens 21 dagen. Via een brief en uitleg van de politie worden de burgers binnen de beschermingszone verwittigd. Hobbypluimveehouders moeten een inventarisformulier invullen en binnen de 24 uur bezorgen aan de gemeentelijke milieudienst". Volgens Peuskens zijn de eigenaars zeer aangeslagen.

Meer informatie: Inwoners met vragen kunnen terecht bij het Voedselagentschap op 011/26.39.84 of de gemeentelijke milieudienst op 089/20.19.14

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek