440.000 ton kippenmest bezorgt 90.000 huizen stroom

nieuws
De Nederlandse minister van Landbouw Gerda Verburg heeft woensdag de Biomassacentrale Moerdijk geopend, waar een derde van de kippenmest uit Nederland naartoe gaat om omgezet te worden in groene stroom. De 440.000 ton kippenmest per jaar is genoeg om 90.000 huizen van stroom te voorzien. De as die bij het verbranden overblijft, gaat in kunstmest. De biomassacentrale levert niettemin slechts een kleine bijdrage aan het wegwerken van de mest in Nederland. Gelijkaardige installaties bestaan bij ons voorlopig nog niet.
3 september 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:05
De Nederlandse minister van Landbouw Gerda Verburg heeft woensdag de Biomassacentrale Moerdijk geopend, waar een derde van de kippenmest uit Nederland naartoe gaat om omgezet te worden in groene stroom. De 440.000 ton kippenmest per jaar is genoeg om 90.000 huizen van stroom te voorzien. De as die bij het verbranden overblijft, gaat in kunstmest.

De biomassacentrale levert niettemin slechts een kleine bijdrage aan het wegwerken van de mest in Nederland. In totaal wordt in Nederland jaarlijks 1,2 miljoen ton kippenmest geproduceerd. De nationale mestproductie komt uit op 70 miljoen ton, als varkens en koeien worden meegeteld. Bovendien is de mest van deze dieren natter dan kippenmest en daardoor moeilijker te verbranden en om te zetten in stroom.

Woordvoerster Anne-Marie Vangeenberghe van Boerenbond wijst erop dat mest rechtstreeks verbranden bij ons nog niet gebeurt. Maar ook in ons land bestaan er plannen om via verbranding mest om te zetten in energie. Het Agri Investment Fund, het investeringsvehikel van de Groep Boerenbond heeft de voorbije maanden geïnvesteerd in Fertikal en Thenergo met de bedoeling om tot een procédé te komen waardoor Vlaanderen niet langer afhankelijk is van de export om zijn mestoverschotten kwijt te raken.

Verder zijn er in ons land al een twintigtal vergistingsinstallaties waar onder meer via het vergisten van mest elektriciteit wordt opgewekt. In die installaties wordt niet alleen mest gebruikt, maar ook organisch-biologisch afval en energiegewassen. "De huidige negentien installaties die in gebruik zijn, zijn goed voor een elektrisch vermogen van 24 megawatt. Dat komt overeen met een stroomvoorziening gedurende een jaar van 50.000 gezinnen", luidt het bij Biogas-E. De elf installaties die nog in aanbouw zijn, zullen nog eens 35.000 gezinnen per jaar van stroom kunnen voorzien.(KS)

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek