411 schimmelsoorten met uitsterven bedreigd door verstedelijking, landbouw en ontbossing
nieuwsSchimmelsoorten in de natuur lijden steeds meer onder de gevolgen van ontbossing en uitbreiding van stedelijk- en landbouwgebied. Wereldwijd zijn minstens 411 schimmelsoorten met uitsterven bedreigd, dat meldt de natuurbeschermingsorganisatie IUCN. Stikstof- en ammoniakafvoer zouden volgens de organisatie 91 soorten bedreigen.
IUCN heeft onlangs 482 nieuwe schimmelsoorten op zijn ‘Rode Lijst van bedreigde soorten’ gezet. Daarmee komt het aantal op 1.300 te staan. Hoewel dit slechts een fractie is van de naar schatting 2,5 miljoen schimmelsoorten op aarde, wijst het stijgend aantal volgens IUCN dat menselijke activiteiten een bedreiging vormen voor zwammen. De organisatie benadrukt dat schimmels erg belangrijk zijn voor de ecosystemen op aarde.
“Schimmels zijn de helden van het leven op aarde, ze vormen de basis van gezonde ecosystemen. Toch zijn ze lang over het hoofd gezien. Dankzij de toewijding van experts en burgerwetenschappers hebben we een belangrijke stap voorwaarts gezet: meer dan 1.000 van de 155.000 bekende schimmelsoorten ter wereld staan nu op de Rode Lijst”, aldus Grethel Aguilar, directeur-generaal van IUCN.
279 van de soorten zouden met uitsterven bedreigd zijn door de “de snelle groei van landbouw- en stedelijke gebieden die de habitats van schimmels vervangen hebben”. Stikstof- en ammoniakafvoer van meststoffen en motorvervuiling bedreigen daarbovenop 91 soorten. “Dit zijn ernstige bedreigingen in Europa, met gevolgen voor soorten die bekend zijn op het traditionele platteland, zoals de kwetsbare vezelige wasplaat (Hygrocybe intermedia)”, aldus IUCN.
Ook klimaatverandering en ontbossing voor houtproductie of landbouwvelden zouden aan de oorzaak liggen dat schimmelsoorten risico lopen om uit te sterven. “Het kappen van oerbossen is vooral schadelijk omdat schimmels worden vernietigd en geen tijd hebben om te herstellen in rotatiebosbouw”, duidt IUCN. 30 procent van de oerbossen in Finland, Zweden en Rusland is sinds 1975 gekapt, waardoor soorten als de reuzenridderzwam (Tricholoma colossus) kwetsbaar zijn geworden.
Volgens de Zweedse mycoloog Anders Dahlberg, coördinator van de Rode Lijst van schimmels, gaan belangrijke ecosysteemdiensten verloren naarmate schimmels uitsterven. Zo helpen ze gewassen beter bestand te zijn tegen droogte en ziekten en slaan ze koolstof op in de bodem. Daarnaast werken planten ook vaak samen met schimmels om voedingsstoffen op te nemen. “Schimmels vormen een eigen koninkrijk, los van dieren en planten. Ze zijn het op één na grootste koninkrijk na dieren. Ze vormen de basis van alle ecosystemen.”."
Eekhoorntjesbrood, cantharellen, boleten en andere paddenstoelen die wel eens op ons bord belanden, zijn niet met uitsterven bedreigd.

Bron: Eigen berichtgeving / Belga