nieuws

38 procent van landbouwafval wordt gerecycleerd

nieuws
De Vlaamse landbouwsector produceerde in 2002 bijna 450.000 ton afval. Die afvalberg vertegenwoordigt 1,5 pct van het geproduceerde bedrijfsafval in heel Vlaanderen. 40 pct van het landbouwafval wordt gerecycleerd en slechts 10 pct van het afval wordt gestort of verbrand. Deze cijfers blijken uit de verplichte jaarlijkse melding van afvalstoffen aan OVAM en staan te lezen in Boer&Tuinder.
3 december 2004  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
De Vlaamse landbouwsector produceerde in 2002 bijna 450.000 ton afval. Die afvalberg vertegenwoordigt 1,5 pct van het geproduceerde bedrijfsafval in heel Vlaanderen. 40 pct van het landbouwafval wordt gerecycleerd en slechts 10 pct van het afval wordt gestort of verbrand. Deze cijfers blijken uit de verplichte jaarlijkse melding van afvalstoffen aan OVAM.

Om inzicht te verwerven in het ontstaan en beheer van bedrijfsafvalstoffen werd tot en met het productiejaar 2003 een verplichte melding van afvalstoffen opgelegd aan alle producenten van bedrijfsafvalstoffen. Aan de hand van deze meldingsgegevens berekent OVAM de totale afvalstofproductie per bedrijfssector en per aantal werknemers.

Op een totaal van bijna 30 miljoen ton bedrijfsafval voor heel Vlaanderen was 450.000 ton voor rekening van de landbouwsector. 41 pct van dat afval was bestemd om een voorbehandeling te ondergaan alvorens definitief verwerkt te worden, 38 pct is gerecycleerd en 11 pct krijgt een herbestemming als secundaire grondstof. Minder dan 10 pct van het landbouwafval wordt gestort of verbrand, terwijl dit aandeel bij de totala afvalproductie nog bijna 20 pct bedraagt.

De grootste afvalstroom in de landbouw is divers mineraal afval. Het gaat vooral om schuimaarde uit de aardappel- en bietenteelt. Op de tweede plaats komt het gemengd en ongedifferentieerd afval.

Bron: Boer&Tuinder

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek