340 varkensboeren kandidaat voor tweede ronde opkoopregeling

340 extra varkenshouders hebben zich kandidaat gesteld om in de uitkoopregeling van de Vlaamse regering te stappen. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) donderdag. Deze kandidaten meldden zich voor de tweede oproep. Tijdens de eerste oproep vorig jaar waren er 236 varkenshouders die zich kandidaat stelden voor de stoppersregeling. Elf van deze kandidaten hebben ondertussen effectief hun bedrijf stopgezet.

25 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 25 januari 2024 22:09
Lees meer over:

Met de uitkoopregeling van de varkenshouderij wil de Vlaamse overheid het zogenaamde stikstofbad ledigen. Het is een onderdeel van het stikstofakkoord dat eerder deze week als decreet is goedgekeurd door een meerderheid in het Vlaamse Parlement. Voor de opkoopregeling was een budget van 200 miljoen euro voorzien. Een eerste oproep leverde vorig jaar 236 aanvragen op. Omdat het geld niet volledig was opgebruikt, was er ruimte voor een tweede oproep. Daarom breidde de Vlaamse regering de steunregeling uit door de drempel voor wie in aanmerking komt, te versoepelen. Hierdoor kwamen nu ook varkensboeren met een impactscore boven de 0,025 procent in aanmerking.

Van de 2.688 varkensbedrijven die zich kandidaat konden stellen, meldden zich 340 varkenshouders aan bij de tweede oproep. Dit zijn er een honderdtal meer dan de vorige oproep. Op basis van het aantal aanvragen concludeert het kabinet van Demir dat er “ondanks de verbeterde marktcondities bij heel wat varkenshouders interesse is om hun varkensstallen stop te zetten".

Nadat de bedrijven die in aanmerking komen een definitief aanbod ontvangen van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), hebben ze een jaar de tijd om hun activiteiten stop te zetten, de stallen leeg te maken en de stalinrichting te verwijderen, de omgevingsvergunning te laten aanpassen en de stopzettingsvergoeding op te vragen.

Grote aandeel West-Vlaamse bedrijven

Van de 236 varkenshouders die zich bij de eerste oproep kandidaat hebben gesteld, hebben er nog maar 11 effectief hun bedrijf stopgezet. Doordat de deadline van de acceptatie van het bod van de overheid op 17 oktober ligt, kan volgens Demir pas dan de eindbalans opgemaakt worden. Voor de tweede oproep zal de eindbalans pas in 2025 kunnen opgetekend worden.

Opvallend is het grote aantal West-Vlaamse bedrijven dat een dossier indiende bij de tweede oproep. Deze provincie is goed voor maar liefst 61 procent van de aanvragen. Dit heeft mogelijk te maken met het feit dat bedrijven in deze provincie vaak een lagere impactscore hebben en daardoor tijdens de eerste ronde niet in aanmerking kwamen.

Boer die inging op uitkoopregeling: “Het is een onwerkelijk gevoel dat de varkens weg zijn”
Uitgelicht
Vorige week werd bekend dat vooralsnog een beperkt aantal varkenshouders gebruikmaakte van de uitkoopregeling van de Vlaamse overheid. Eén van deze varkensboeren is Alex Vange...
21 januari 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtging / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek