29 biogasinstallaties operationeel in ons land

In België zijn 29 biogasinstallaties operationeel. Samen zijn ze op jaarbasis goed voor een totaal elektrisch vermogen van 38 megawatt, omgerekend is dat genoeg groene stroom voor 95.000 gezinnen. Dat blijkt uit cijfers van Biogas-E. Vergisting zit in de lift, want een jaar geleden waren slechts 19 installaties in werking en elf andere in aanbouw.
12 oktober 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

In België zijn 29 biogasinstallaties operationeel. Samen zijn ze op jaarbasis goed voor een totaal elektrisch vermogen van 38 megawatt, omgerekend is dat genoeg groene stroom voor 95.000 gezinnen. Dat blijkt uit cijfers van Biogas-E. Vergisting zit in de lift, want een jaar geleden waren slechts 19 installaties in werking en elf andere in aanbouw.

Biogas ontstaat door de vergisting van organisch materiaal als mest, oogstresten en nevenstromen uit de voedingsindustrie. De 19 installaties die vorig jaar reeds operationeel waren, konden groene stroom leveren aan 50.000 gezinnen. Maar sindsdien is de productiecapaciteit dus bijna verdubbeld. 

"De Belgische doelstelling is dat tegen 2020 dertien procent van alle geproduceerde energie een hernieuwbaar karakter heeft. Als je elk gezin dertien procent groente stroom aanlevert, kan energie uit biogas momenteel 730.000 gezinnen bevoorraden", zegt woordvoerder Bart Meeus van Biogas-E, die eraan toevoegt dat biogas qua kostprijs per vermeden ton CO2-uitstoot enkel hydro-elektriciteit, hernieuwbare energie op basis van waterkracht, moet laten voorgaan.

Bovenop de werkende installaties zijn op dit ogenblik nog 23 andere installaties vergund. Die verkeren nog in de studiefase of zijn in aanbouw. Tot slot zijn er nog zeven initiatieven die om diverse redenen stilliggen.

Bron: De Zondag

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek