240 Walen tewerkgesteld in fruitpluk in 2009

Hoewel de fruitpluk in Zuid-Limburg traditioneel nog veel Europese en dan vooral Poolse werknemers lokt, hadden ook de jobbeurzen die de VDAB in samenwerking met haar Waalse tegenhanger Le Forem organiseerde een groot succes. Zo gingen er het voorbije seizoen 240 Waalse plukkers aan de slag als fruitplukker in Limburg.
11 december 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:10
Lees meer over:

Hoewel de fruitpluk in Zuid-Limburg traditioneel nog veel Europese en dan vooral Poolse werknemers lokt, hadden ook de jobbeurzen die de VDAB in samenwerking met haar Waalse tegenhanger Le Forem organiseerde een groot succes. Zo gingen er het voorbije seizoen 240 Waalse plukkers aan de slag als fruitplukker in Limburg. Dat blijkt uit het jaarverslag 2009 van de Fruitcel van de VDAB.

De VDAB-Fruitcel verzamelt de vacatures in de Limburgse fruitpluk en tracht die door middel van concrete acties in te vullen. Dit jaar werd de samenwerking met Le Forem, de Waalse VDAB, geïntensifieerd. Dat resulteerde in de organisatie van een aantal jobbeurzen voor seizoenskrachten in Sint-Truiden.

Die lokten in totaal 327 Waalse kandidaat-fruitplukkers. “Daarvan gingen er effectief 240 aan de slag in de Limburgse fruitsector”, zei directeur Johnny Nelissen van de VDAB tijdens de voorstelling van het jaarverslag van de Fruitcel in Sint-Truiden. Nelissen gaf te kennen dat het initiatief ook volgend jaar vanwege het grote succes herhaald zal worden.

De fruittelers zijn tevreden met de interesse van de Walen. “De fruitboeren sparen huisvestingskosten uit, de communicatie met de Waalse werknemers is makkelijker dan met buitenlanders en voor de Walen is de fruitpuk een tijdelijke financiële tegemoetkoming. Volgend jaar starten we in Sint-Truiden ook met een campagne om jongeren voor de pluk warm te maken”, aldus Truiens schepen voor Fruitteelt Bert Stippelmans (CD&V).

In totaal gingen er 48.000 werknemers in de Limburgse tuinbouwsector aan de slag. De VDAB telde 1.099 Europese plukkers, waarvan het merendeel Polen. De regio Sint-Truiden kende het grootst aantal ingevulde vacatures met 2.600 plukkers, gevolgd door Borgloon (1.147 plukkers) en Nieuwerkerken (949 plukkers).

De Fruitcel is een samenwerking van de VDAB, de Vlaamse Gemeenschap, de Zuid-Limburgse fruitsector, de sociale partners en de gemeentebesturen van onder meer Sint-Truiden, Borgloon en Kortessem.

Bron: Belga/De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek