21 miljoen voor Gentse proeffabriek van de bio-economie

De Bio Base Europe Pilot Plant (BBEPP) krijgt een financiële injectie van 13 miljoen euro uit het relanceplan Vlaamse veerkracht. De totale investering in de Gentse proeffabriek voor industriële biotechtoepassingen bedraagt 21 miljoen euro verspreid over drie projecten. Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits (CD&V) kwam en zag dat het goed was.

11 oktober 2021  – Laatste update 11 oktober 2021 23:26
crevi1

Industriële biotech steunt op fermentatie en katalyse om via micro-organismen en enzymen een brede waaier aan hoogwaardige producten te creëren op basis van hernieuwbare grondstoffen en reststromen. Daarmee kan het een alternatief vormen voor klassieke (petro)chemische productie. 2020 was een knaljaar voor Europese biotech start-ups met een recordbedrag aan investeringen, maar de stap van innovatieve vondsten in een laboratorium naar commerciële activiteiten op industriële schaal blijft voor veel bedrijven een onneembare horde. In de biotech-wereld wordt dat de “valley of death” genoemd, de ontwikkelingsfase waar vele beloftevolle projecten sneuvelen. Proeffabrieken zoals de Bio Base Europe Pilot Project (BBEPP) vormen daarom een essentiële schakel in de innovatieketen in de bio-economie: zij helpen bedrijven bij het opschalen van hun fermentatieprocessen naar industriële schaal met onafhankelijk advies en met infrastructuur die anders voor veel bedrijven onbetaalbaar zou zijn.

De belangrijkste investering is een demonstratiefermentor met een volume van 75 kubieke meter. Meer dan drie keer zo groot dan grootste bioreactor die er vandaag staat. De investering van 17,7 miljoen euro neemt de grootste hap uit het relancebudget voor de BBEPP en moet de proefproducties voor opschaling en markt- of applicatieonderzoek mogelijk maken van een breder gamma aan producten. Acht drukfermentoren van 30 liter versnellen de opschaling van innovatieve fermentatieprocessen vanop laboschaal. Het zijn fermentoren van de volgende generatie met geavanceerde sensoren die de stap zetten naar industriële biotech 4.0. Die investering bedraagt 2,3 miljoen euro. Ten slotte gaat er ook 3,6 miljoen euro naar een Microbial Protein Transition platform dat bedrijven zal ondersteunen om microbiële eiwitten te ontwikkelen die kunnen dienen als grondstof voor vleesvervangers of hoogwaardige veevoeders.

ferment

Ook voor Vlaamse KMO’s

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits wil meer kmo’s aanmoedigen om de weg van de bio-economie in te slaan. Dit via financiële ondersteuning voor Vlaamse kmo’s die nieuwe biogebaseerde processen willen uittesten op industriële schaal. Als meer bedrijven hernieuwbare biomassa als grondstof gebruiken, dan maakt dat onze economie circulair. “De bio-economie is ondanks haar sterke aanwezigheid in ons dagelijkse leven nog te onbemind, terwijl het een deel van de oplossing is op vlak van klimaatverandering. Bovendien behoort het onderzoek van onze kennisinstellingen en de expertise van onze testinfrastructuren tot de wereldtop. Daarom richt ik mij met de nieuwe VLAIO-oproep tot Vlaamse kmo’s. Daarom voorzien we in steun voor kmo’s die de testinfrastructuur die er al is willen gebruiken én steun voor bedrijven met testinfrastructuur om die te kunnen openstellen. Bio-economie moet een standaardbegrip worden in onze maatschappij”, stelt Crevits.

Voortaan kunnen kmo’s zich aanmelden bij VLAIO om hun biogebaseerde innovaties uit te bouwen in één van de beschikbare Vlaamse pilootinfrastructuren. Vlaanderen heeft een uniek landschap aan dit soort pilootinfrastructuur, naast de Bio Base Europe Pilot Plant (BBEPP) is er ook de Food Pilot, Insect pilot, TRANSfarm en Lignopilot. Met de oproep wil minister Crevits ook kleinere bedrijven over de streep trekken en de bioeconomie verder verankeren in Vlaanderen. Crevits voorziet hiervoor 10 miljoen euro waarvan 3,5 miljoen euro voor de oproep met de pilootinstallaties. Vlaamse kmo’s en start-ups kunnen hierdoor een beroep doen op de expertise van onderzoekers om hun idee of proces op te schalen en zelfs al te introduceren op de markt, zonder zelf al zware investeringen in nieuwe of aangepaste productielijnen te moeten doen..

Bedrijven demonstreren hun innovaties

Een aantal bedrijven waar de Bio Base Europe Pilot Plant mee samenwerkt, hadden demonstraties voorzien van hun producten. Het Amerikaanse Provivi van de Nobelprijswinnares in de chemie Frances Arnold heeft in Gent een middel voor plaagbestrijding op basis van bioferomonen ontwikkeld. Uit plantaardige oliën worden feromonen gewonnen die de voortplanting van insecten in de war sturen en zo pestbestrijding met chemicaliën preventief overbodig maken. De Vlaamse KMO Biotalys – die onlangs naar de beurs trok – stelde dan weer zijn biofungicide voor op basis van de anti-lichamen van de lama. Dat wordt geproduceerd via gefermenteerde suikers.

De presentaties waren opgehangen aan de oer-Vlaamse klassieker stoverij met friet. Patattenreus Agristo stelde zijn NEWPACK-project voor dat glucose wint uit aardappelschillen en er via fermentatie biopolymeren van maakt. Vandaag is het bioplastic nog niet betaalbaar voor aardappelverpakkingen, maar Legal Manager Ward Claerbout droomt er wel van: “Een aardappel heeft enorm veel potentieel. We maken er friet van, maar tijdens dat proces kan er nog zoveel meer gebeuren met de nevenstromen die vrijkomen. Hoe mooi zou het zijn als we er in slagen ons eindproduct te verpakken in een bioplastic gemaakt van onze eigen aardappelschillen.”

De stoverij was niet gemaakt met vlees van de koe, de vergister van de natuur, maar van de vleesvervangers van ENOUGH, een Brits-Nederlandse samenwerking. Schimmels worden gefermenteerd met suikers op basis van tarwe en maïs om tot een alternatief eiwit te komen dat verkocht wordt onder de merknaam Abunda. Het proefde meer als een paddenstoelvervanger dan als een vleesvervanger, maar smaken deed het wel.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek