2022 had warmste en op één na droogste zomer ooit

Europa maakte de voorbije zomer de heetste zomer ooit gemeten door. Dat ging gepaard met zogenaamde extreme weerevenementen zoals hittegolven, droogte en bosbranden. In Europa stijgen de temperaturen sneller dan in andere continenten, zelfs dubbel zo snel als elders ter wereld. Dat blijkt donderdag uit het jaarlijkse 'Europese Staat van het Klimaat' (ESOTC), een rapport van de Copernicus Climate Change Service (C3S).

20 april 2023  – Laatste update 20 april 2023 18:36
Lees meer over:
droogte mais warm droog

Uitzonderlijke hitte

Niet enkel de zomer, het volledige jaar 2022 was uitzonderlijk warm. In Europa was 2022 het op één na warmste jaar ooit en wereldwijd het vijfde warmste jaar ooit. De voorbije vijf jaren was het ongeveer 2,2 graden Celsius warmer dan de pre-industriële temperaturen van 1850 tot en met 1900. Met dit record erbij kan gezegd worden dat de voorbije acht jaar wereldwijd de warmste jaren ooit waren.

Ook het aantal dagen met sterke of zelfs zeer sterke hittestress neemt toe in Europa. In Zuid-Europa werd zelf een recordaantal dagen met zeer sterke hittestress opgetekend. Hittestress verwijst naar de impact van de temperatuur, vochtigheid en windsnelheid, dat de gezondheid van mensen en natuur (al dan niet in grote mate) onder druk komt.

Op één na droogste zomer

De algemene droogte liet zich tijdens de zomer in grote delen van Europa voelen. De bodemvochtigheid was de op één na laagste in de afgelopen 50 jaar. Het debiet van de Europese rivieren daalde drastisch, wat economische problemen veroorzaakte omdat er geen schepen meer konden varen op belangrijke handelsroutes zoals de Rijn. In 65 procent van de rivieren was het rivierdebiet in de zomer lager dan normaal en in 30 procent van het Europese riviernetwerk uitzonderlijk laag. Dit bracht het rivierdebiet in Europa in 2022 op het op één na laagste punt sinds het begin de metingen in 1991. De droogste zomer was 2003, toen was 69 procent van de rivieren onder normaal.

De langdurig droogte resulteerde vorige zomer in heel wat bosbranden overal in het continent. De bosbranden konden zich door de droogte heel rap verspreiden en intenser worden waardoor gigantische gebieden in vlammen opging. Als gevolg daarvan waren de totale geschatte emissies van bosbranden in de zomer in de Europese Unie het hoogst sinds 15 jaar. In Frankrijk, Spanje, Duitsland en Slovenië was de uitstoot van bosbranden in de zomer de hoogste van de afgelopen 20 jaar, wat bijdroeg tot de verslechtering van de luchtkwaliteit ter plaatse.

Noordpool

De stijgende temperaturen in Europa maken deel uit van een opwaartse trend die de afgelopen decennia de hele wereld heeft getroffen. Ook in het Noordpoolgebied, daar was 2022 het zesde warmste jaar dat ooit geregistreerd werd. De jaarlijkse gemiddelde temperatuur was er 0,9 graden Celsius warmer dan het gemiddelde van de periode van 1991 tot en met 2020.

Droogte doet Europa bibberen
Uitgelicht
Een winterse hittegolf, warmterecords die her en der sneuvelden… De weersomstandigheden worden in verschillende Europese landen met argusogen gevolgd. In Zwitserland waarschuw...
6 maart 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving, belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek