header.home link

Frankrijk gaat mogelijk opnieuw droge zomer tegemoet

Het heeft in maart niet genoeg geregend in Frankrijk om de grondwaterreserves voldoende aan te vullen. Hierdoor lopen verschillende Franse regio's een ‘reëel risico’ om deze zomer opnieuw met een zware droogte geconfronteerd te worden. Dat maakte Franse Geologisch en Mijnbouwkundig Onderzoeksbureau (BRGM) bekend.

17 april 2023  – Laatste update 17 april 2023 15:32
Lees meer over:

Na een winter met zeer weinig neerslag kwam in Frankrijk net zoals in België een overvloedige regenval in maart. Het verzachtte de uitgedroogde bodem en bevorderde de groei van vegetatie. “Maar de neerslag die tussen 1 en 31 maart is gevallen, was niet voldoende om de toestand van de grondwaterstanden genoeg te verbeteren", aldus het BGRM. Het grondwaterpeil ligt er momenteel in driekwart van de gebieden onder het gemiddelde en staat in veel gevallen laag tot zeer laag.

Volgens het BRGM loopt ongeveer de helft van de Franse departementen een ‘zeer groot’ risico op droogte. Dat zou kunnen betekenen dat er een moeilijke lente en zomer volgt met wellicht opnieuw waterrestricties. De Franse president Emmanuel Macron riep al op tot zuinigheid met het oog op het watertekort.

In vergelijking met Frankrijk, scoorde onze grondwatertoestand beter. Begin april was in ongeveer de helft van de Vlaamse meetplaatsen de grondwaterstand hoog tot zeer hoog. Dit blijkt echter nog geen reden tot juichen te zijn voor ons. Hydroloog Patrick Willems (KU Leuven) zei hierover aan VRT NWS dat tijdens een heel droge zomer de watervoorraden weer kunnen slinken en het best kan zijn dat er tegen het einde van de zomer toch weer een waterschaarste is.

Grondwaterstanden sterk verhoogd door maartse buien
Uitgelicht
In maart viel overal in Vlaanderen opvallend meer neerslag dan normaal. Hierdoor zijn de grondwaterstanden sterk verhoogd. In ongeveer de helft van de meetplaatsen is de grond...
7 april 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek