Grondwaterstanden sterk verhoogd door maartse buien

In maart viel overal in Vlaanderen opvallend meer neerslag dan normaal. Hierdoor zijn de grondwaterstanden sterk verhoogd. In ongeveer de helft van de meetplaatsen is de grondwaterstand momenteel hoog tot zeer hoog, zo blijkt uit het aprilrapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Bij zowat één op de vijf meetplaatsen is de stand echter nog laag tot zeer laag.

7 april 2023  – Laatst bijgewerkt om 10 april 2023 21:30
Lees meer over:

De sterk wisselende weersomstandigheden van de afgelopen maanden vertalen zich in een wisselende situatie van het freatisch grondwater voor de tijd van het jaar. Na een droge februarimaand met lage grondwaterpeilen tot gevolg, is het nu net andersom. Met dank aan de maartse buien daalde het aandeel meetplaatsen met een lage tot zeer lage grondwaterstand van 82 naar 22 procent op een maand tijd. Het freatisch grondwater, dat zijn de bovenste lagen van het grondwater, staat bij 31 procent van de meetplaatsen hoog en bij 18 procent zeer hoog. De situatie is zo beter dan in april 2022, merkt VMM op, toen 60 procent van de meetplaatsen een lage tot zeer lage grondwaterstand kende.

Momenteel bevinden we ons op de overgang van het hydrologische winterseizoen naar het hydrologische zomerseizoen. De verdamping neemt vanaf nu normaal toe onder invloed van stijgende temperaturen en het begin van het vegetatieve groeiseizoen. Daardoor zijn vanaf april tot eind september (het hydrologische zomerseizoen ) dalende grondwaterstanden de normale trend.

grondwaterstanden-april-2023

Infiltratie van regen

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vindt dat het grondwaterpeil een mooie start is voor de droge maanden die er statistisch gezien nu aankomen. “Maar als we ze blijvend willen verbeteren, moeten we ook inzetten op de infiltratie van regenwater”, aldus Demir. Via de ‘Blue Deal’ hamert ze op infiltratie van regenwater, in plaats van het af te voeren. “Regenwater infiltreren in plaats van het af te voeren, is een goedkope en efficiënte manier om ons te wapenen tegen droogte en iedereen kan er aan bijdragen”, klinkt het.

Om regenwater beter in de grond te laten sijpelen, wil Demir ontharden en vergroenen. “De voorbije vier jaar zijn tal van steunmaatregelen uitgewerkt om grondverhardingen in beton of asfalt uit te breken”, zegt Demir. Ze verwijst hierbij naar het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen, de proeftuinen ontharding en het project Groenblauwe parels.

Meer dan 100 Vlaamse gemeenten gaan “tegelwippen”
Uitgelicht
Al meer dan 100 Vlaamse gemeenten hebben zich ingeschreven om de komende maanden te tegelwippen. Dat meldt het Vlaamse Departement Omgeving in een persbericht. Met deze onthar...
24 februari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek