header.home link

Meer dan 100 Vlaamse gemeenten gaan “tegelwippen”

24 februari 2023

Al meer dan 100 Vlaamse gemeenten hebben zich ingeschreven om de komende maanden te tegelwippen. Dat meldt het Vlaamse Departement Omgeving in een persbericht. Met deze onthardingscampagne wil de overheid zoveel mogelijk tegels of beton inruilen voor groen of waterdoorlatend materiaal.

Lees meer over:
tineembrechtstegelwippen

Tegelwippen houdt in dat tegels of beton worden weggehaald in ruil voor groen of waterdoorlatend materiaal. Vlaanderen organiseert voor het eerst een "Vlaams Kampioenschap Tegelwippen", waarin steden en gemeenten het tussen 21 maart en 31 oktober tegen elkaar opnemen.

Het gaat om een initiatief van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), die inspiratie voor de campagne vond in Nederland. Daar werden in 2022 bijna drie miljoen tegels vervangen door gras, bloemperken, bomen of geveltuinen. Het kampioenschap zal georganiseerd worden door onthardings-vzw Breekijzer en het Departement Omgevingen. Actrice Tine Embrechts en presentator Bartel Van Riet zullen de ambassadeurs zijn van de campagne.

Steden en gemeenten kunnen met mekaar wedijveren om de zogenaamde hoogste ‘TPI-score, gewipte ‘Tegels per Inwoner’, te behalen. Sommige lokale besturen gaan zelfs rechtstreeks met elkaar in duel. Zo nemen bijvoorbeeld Asse en Ternat het tegen elkaar op, net zoals Boechout en Hove. Het is aan de ambassadeurs om via affiches en ludieke filmpjes op sociale media zoveel mogelijk mensen aan te sporen om mee te doen.

Zestien procent van de oppervlakte in Vlaanderen is verhard, dubbel zoveel als het Europese gemiddelde. "De beste bescherming tegen droogte en wateroverlast blijft ontharding", zegt Demir. "Daardoor komt er voor ruimte voor gras, bomen en bloemen in je straat, voortuin of wijk. Zo creëren we een aangenamere leefomgeving met betere luchtkwaliteit. Bovendien heeft meer groen een verkoelend effect in de steden."

Meer info: https://vk-tegelwippen.be/gemeente-aanmelden/

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek