"2010 is het jaar van de herwaardering van groenten"

Herwaardering van groenten hield in 2010 in dat supermarkten begrepen dat de Belgische telers garant staan voor verse en kwalitatieve producten. De prijzen op de veiling herstelden zich, maar de telers zelf werden geconfronteerd met hogere kosten en een tegenvallende oogst. Dat zegt Jos Van Dessel van de Mechelse Veilingen.
31 december 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13
Lees meer over:

Herwaardering van groenten hield in 2010 in dat supermarkten begrepen dat de Belgische telers garant staan voor verse en kwalitatieve producten. De prijzen op de veiling herstelden zich, maar de telers zelf werden geconfronteerd met hogere kosten en een tegenvallende oogst. Zo maakt commercieel manager Jos Van Dessel van de Mechelse Veilingen de jaarbalans van de groenteteelt op in Gazet van Antwerpen.

“Supermarkten hebben in 2010 begrepen dat er zonder onze telers geen vers en kwalitatief hoogstaand product in hun schappen komt. Telers kregen opnieuw normale prijzen op de veiling, maar niet alles was rozengeur en maneschijn. Het rendement viel tegen. Opnieuw werden de telers geconfronteerd met hogere energiekosten. Daarenboven werden ook de meststoffen duurder en de arbeidskosten zwaarder”, vertelt Van Dessel.

Behalve door hogere kosten, werd het inkomen gedrukt door de tegenvallende opbrengst per vierkante meter. “Dit is te wijten aan het grillige teeltseizoen. Een koud voorjaar, hitte in de zomermaanden, weinig licht vanaf augustus en een koud najaar”, verklaart Van Dessel.

Voor de veiling was 2010 wel een goed jaar. Tomaat blijft het topproduct van de Mechelse Veilingen, met 110.000 ton maakt het 45 procent van de omzet uit. Ook komkommer deed het goed dit jaar. Er werden 72 miljoen stuk verhandeld, een stijging van 45 procent ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast gelden sla (70 miljoen stuks) en paprika (13 miljoen kilo) als topproducten van de serreteelt.

Wat de vollegrondgroenten betreft, deed de asperge het zeer goed. Er werd 1,5 miljoen kilo van de groente verhandeld. Bloemkool had daarentegen een slecht jaar. De productie bleef ongeveer gelijk op 7 miljoen stuks, maar de kwaliteit en prijs vielen tegen. Zeventig procent van de groenten in de Mechelse Veilingen werd geëxporteerd.

Bron: Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek