20.000 betogers voor een leefbaar platteland
nieuwsDe organisatoren van de manifestatie zijn in de wolken over de massale opkomst. Volgens voorzitter Marc Coussement is op deze manier aan de Vlaamse politici duidelijk gemaakt dat het platteland leeft: "Ze zullen met ons rekening moeten houden. Wij betogen vandaag niet tegen de natuur, wij houden van de natuur. Maar wij houden ook van de mensen die er in leven, wonen, recreëren en werken. Waar wij niet van houden zijn de mensen die alleen van de natuur houden en haar willen afschermen van alle mogelijke menselijke activiteiten".
Kop van jut in de manifestatie was vooral de groene regeringspartij Agalev en het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN). "Wij zij niet tegen het VEN op zich", verduidelijkt Coussement. "Maar wij hebben meer dan genoeg van de groene betutteling van het buitengebied, van een beleid dat via een inflatie aan wetten en decreten alle plattelandsactiviteiten, zelfs op privégebieden onmogelijk wil maken. Tegen een beleid dat ons verwijt niet open te staan voor dialoog, maar dat wel geen enkele rekening houdt met onze bedenkingen, en de 8.000 ingediende bezwaarschriften zomaar van tafel veegt".
Ook Noël Devisch, voorzitter van de Boerenbond, was onder de indruk van de opkomst: "Dit hadden wij niet durven verwachten. Vooral omdat hier veel mensen bij zijn die voor de eerste maal betogen. Dit bewijst dat het leeft bij de mensen, dat deze mensen de groene betweterigheid beu zijn. Het kan toch niet dat er op grootschalige wijze open ruimte wordt opgekocht, om de natuur te beschermen tegen dezelfde mensen die har jarenlang onderhouden hebben. Wij pleiten voor een beleid in dialoog, zonder dictaten, een beleid dat stimuleert, en dat met natuurliefhebbers overeenkomsten afsluit om de natuur te beheren".
Devisch hoopt dat de Vlaamse regering op 21 mei het VEN niet goedkeurt: "Wij hebben deze ochtend nog een gesprek gehad met een delegatie van de VLD, die hier in grote getale aanwezig was. Wij hopen dat die partij ook na de verkiezingen van volgende week consequent zal blijven en het VEN niet zal goedkeuren".
Naast de VLD, waren er ook delegaties van NVA, Vlaams Blok, Liberaal Appel en CD&V. Voor die laatste partij werd het een betoging in mineur, toen Vlaams parlementslid en oud-burgemeester van Buggenhout Paul Van Malderen een hartaanval kreeg en in kritieke toestand werd overgebracht naar het Universitair Ziekenhuis, waar de politicus overleed.
De partij verliet daarop de betoging, maar CD&V'er Pieter De Crem wou wel nog kwijt dat de christen-democraten zich achter de motieven van de manifestatie scharen.
De manifestatie werd afgesloten waar zij ook begonnen was, op het Zuidplein, met toespraken van de verschillenden voorzitters van de aanwezige verenigingen, en muzikale animatie.
Reactie minister Dua op de mars voor een leefbaar platteland: 11/5/03: Minister Dua wil ook plaats voor natuur