12 mesttransporteurs veroordeeld door hof van beroep

Het hof van beroep in Luik heeft twaalf boeren en transporteurs tot boetes van 2.500 tot 5.000 euro veroordeeld omdat ze "illegaal" Vlaamse mest in Wallonië geïmporteerd hebben. In eerste aanleg waren de twaalf vrijgesproken. Volgens het hof van beroep is mest wel degelijk een afvalstof en moeten de invoerders ervan bestraft worden. Het nieuwe arrest is volgens de Waalse minister van Leefmilieu Benoît Lutgen "een mooie overwinning".
4 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

Het hof van beroep in Luik heeft twaalf boeren en transporteurs tot boetes van 2.500 tot 5.000 euro veroordeeld omdat ze "illegaal" Vlaamse mest in Wallonië geïmporteerd hebben. In eerste aanleg waren de twaalf vrijgesproken. Volgens het hof van beroep is mest wel degelijk een afvalstof en moeten de invoerders ervan bestraft worden.

Het nieuwe arrest is volgens de Waalse minister van Leefmilieu Benoît Lutgen "een mooie overwinning". De affaire dateert van 2001, toen naar schatting 400.000 à 500.000 ton Vlaamse mest getransporteerd werd naar Wallonië. Op grond van de Waalse milieuwetgeving waren dergelijke transporten sinds eind jaren negentig juridisch aanvechtbaar. 

Het feit dat ze moeilijk opspoorbaar zijn en de belangen dienen van zowel de boeren ten noorden als ten zuiden van de taalgrens zorgden ervoor dat de praktijken niet onmiddelijk een halt toegeroepen werden, schrijft Le Soir. Uiteindelijk werden toch diverse rechtszaken opgestart tegen boeren en transporteurs. 

Tot hiertoe oordeelden de Waalse rechters dat de mest niet beschouwd moet worden als een afvalproduct, maar eerder als een nevenproduct van de veehouderij dat dienst kan doen als bodemverbeteraar. Dat was het geval bij vonnissen die geveld werden in onder meer Hoei, Dinant en Luik.

Het arrest van het hof van beroep in Luik zou echter een precedent kunnen scheppen voor alle andere beroepsprocedures die aanhangig zijn gemaakt. "Ik kan me moeilijk voorstellen dat het vonnis in die rechtszaken anders zou uitdraaien dan in Luik", zegt een magistraat in Le Soir. Sinds 2002 wordt geen Vlaamse mest meer getransporteerd naar Wallonië, ondanks verwoede pogingen van Vlaamse beleidsmakers om hun Waalse collega's op andere gedachten te brengen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek