12,7 miljoen om landbouw en natuur te wapenen tegen droogte en wateroverlast

De Vlaamse regering deelt 12,7 miljoen euro uit aan 33 lokale actoren uit 11 gebiedscoalities om Vlaanderen beter te beschermen tegen droogte en wateroverlast. In die gebiedscoalities werken verschillende lokale betrokkenen, zoals lokale besturen, watermaatschappijen en natuurbehoudsorganisaties, maar ook bedrijven, landbouwers en bewoners, samen om tussen 2023 en 2025 concrete maatregelen uit te voeren op het terrein. Dat meldt de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) maandag.

12 december 2022  – Laatste update 12 december 2022 13:37
beek-waterkwaliteit-1280

Het landinrichtingsproject Water-Land-Schap deed in 2017 een eerste oproep naar initiatieven om watergebonden problemen aan te pakken. Het project beoogt een klimaatrobuuste landbouw, een duurzame watervoorraad, een goede waterkwaliteit, een opvang van teveel aan water, in bebouwde omgeving en in openruimte gebieden, en mooiere landschappen. Uit de voorstellen werden 14 gebiedscoalities geselecteerd, die sinds 2018 actief zijn.

In het voorjaar van 2022 werkten de gebiedscoalities een geïntegreerd gebiedsprogramma uit voor droogtebestrijding en bundelden ze droogtemaatregelen. De studieconsortiums Bodemkundige dienst, Sumaqua, Sweco en Boerennatuur en Lama - Bosch Slabbers leverden wetenschappelijke informatie aan. Een kwaliteitskamer met externe experten begeleidde elk project ten slotte bij de selectie van de meest impactvolle maatregelen.

Uiteindelijk zullen 11 gebiedscoalities middelen ontvangen om hun gebiedsprogramma uit te voeren tussen 2023 en 2025. De Vlaamse overheid financiert 80 procent van de kosten met middelen van de Blue Deal, het programma van de regering om droogte en waterschaarste aan te pakken.

“We moeten van drainagelandschappen evolueren naar echte waterlandschappen, die het water beter vasthouden zonder overlast te creëren”, aldus minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “Zo’n omslag is nodig om het landschap, de landbouw en de natuur beter bestand maken tegen de gevolgen van klimaatverandering en een duurzame toekomst te verzekeren.”

De 11 projecten

Beverhoutsveld, droog nat landbouwlandschap (Beernem)

In West-Vlaanderen nemen de provincie en gemeente Beernem het initiatief om het Beverhoutsveld om te vormen tot een klimaatrobuust landbouwgebied. Extra mogelijkheden voor waterinfiltratie, regelbare stuwen, landschapsherstel, het verhogen van het koolstofgehalte in de bodem en valleiherinrichting zorgen voor een landschap dat water vasthoudt.

Blankaartbekken en Handzamevallei, klimaatsponzen in de Westhoek (Diksmuide, Kortemark, Houthulst en Staden)

Provincie West-Vlaanderen gebruikt de toegekende subsidies om het Blankaartbekken en de Handzamevallei in te richten. Dat gebied heeft immers een groot potentieel om water te bergen. De provincie werkt daarvoor samen met de coalitiepartners gemeente Staden, Kortemark, de Watergroep en het Regionaal Landschap Westhoek.

Bodem Water (Ranst, Herentals, Nijlen, Olen, Vorselaar, Kasterlee, Geel, Zandhoven, Grobbendonk, Retie en Dessel)p

In Antwerpen werkt de provincie samen met het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, de Bosgroepen Kempen Noord, BoerenNatuur Vlaanderen en het Autonoom Provinciebedrijf Hooibeekhoeve aan klimaatrobuuste en kleinschalige maatregelen in de Vallei van de Kleine Nete. De focus ligt op het beter afstemmen van de landbouw en de bossen in de vallei op het bodemsysteem.

BOPOTA, Boeren op Peil in Oud-Turnhout en Arendonk (Oud-Turnhout en Arendonk)

Provincie Antwerpen zet samen met Boerennatuur Vlaanderen een project op om het evenwicht te herstellen tussen landbouw, natuur en water in het afstroomgebied van de Wamp en de Rode Loop in de gemeenten Arendonk en Oud-Turnhout. De focus ligt op maatregelen die landbouwers en natuurverenigingen zelf kunnen nemen.

Klimaatrobuust stroomgebied van de Dommel (Pelt, Peer, Hechtel-Eksel en Lommel)

Watering De Dommelvallei, provincie Limburg, Natuurpunt beheer, Gemeente Pelt en de stad Peer krijgen middelen in Pelt, Peer, Hechtel-Eksel en Lommel om de acties van het riviercontract Dommel uit te voeren. Die acties richten zich op het hele stroomgebied van de Dommel en zorgen ervoor dat het gebied meer water vasthoudt en dat het water beter infiltreert. ​

Klimaatrobuuste Groene Noordrand (Asse-Wemmel-Merchtem-Meise-Grimbergen-Vilvoorde)

In het landelijke gebied in het noorden van de Vlaamse Rand rond Brussel werkt het Regionaal Landschap Brabantse Kouters samen met de gemeenten Wemmel en Grimbergen en de Plantentuin van Meise aan een klimaatrobuuster landschap waar water op een duurzamere manier beschikbaar is voor landbouw en natuur.

Romboutswervepolder (Brugge en Damme)

De partners provincie West-Vlaanderen, Regionaal Landschap Houtland en Polders, Farys en TMVW zullen het waterbeheer in het poldergebied versterken door een aangepast peilbeheer en innovatieve initiatieven om water vast te houden en te infiltreren.

Van Beek tot Bodem (Kortrijk)

In het open ruimtegebied Kortrijk-Zuid bouwt Stad Kortrijk samen met haar partners aan een integraal gebiedsprogramma om de landbouw in deze vruchtbare streek weerbaarder te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Wet Nature DeVELPEment (Bierbeek, Boutersem, Glabbeek, Halen, Hoegaarden, Kortenaken, Lubbeek, Tienen)

In Zuid-Hageland werken het Regionaal Landschap Zuid-Hageland en Natuurpunt met een partnerschap van landbouwers, grondeigenaars en beheerders aan klimaatrobuuste Velpevallei, duurzame landbouw en waterbeleving.

Water zonder (be)grenzen in de Vlietvallei (Londerzeel, Puurs-Sint-Amands en Bornem)

De Polder Vliet en Zielbeek en de belangrijkste actoren in het afwaartse deel van de Vlietvallei slaan de handen in elkaar om het watersysteem te herdenken en hertekenen. Samen gaan ze voor een klimaatrobuuste inrichting van de vallei en een waterzekere toekomst voor alle actoren in het gebied.

Naar een klimaatrobuust landschap Voerstreek (Voeren)

Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, provincie Limburg en gemeente Voeren ontvangen subsidies voor de inrichting van een klimaatrobuust landschap: een landschap dat beter opgewassen is tegen de gevolgen van klimaatverandering. De coalitie zet in op een valleibrede en multifunctionele aanpak, via een participatief/bottom up model.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek