110 miljoen euro voor plattelandsontwikkeling in 2008

In totaal heeft de Vlaamse overheid vorig jaar 110 miljoen euro uitgegeven in het kader van het programma voor plattelandsontwikkeling. 70 procent van dat budget ging naar de verbetering van het concurrentievermogen van de landbouwsector, terwijl 22 procent via agromilieumaatregelen besteed werd aan de verbetering van het leefmilieu.
6 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:49
Lees meer over:

In totaal heeft de Vlaamse overheid vorig jaar 110 miljoen euro uitgegeven in het kader van het programma voor plattelandsontwikkeling. 70 procent van dat budget ging naar de verbetering van het concurrentievermogen van de landbouwsector, terwijl 22 procent via agromilieumaatregelen besteed werd aan de verbetering van het leefmilieu.

Tijdens de eerste twee jaren van het tweede programma voor plattelandsontwikkeling, dat loopt van 2007 tot 2013, heeft de overheid in totaal 197 miljoen euro subsidies opgebruikt. Dat bedrag is 29,5 procent van het geplande budget voor de volledige programmaperiode. Grote slokop is het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds, dat vooral de vestiging van jonge landbouwers en de modernisering van landbouwbedrijven ondersteunt.

90 procent van de uitgaven die via de zogeheten as 1 het concurrentievermogen van de sector moeten verbeteren, vloeide in 2008 naar het VLIF. Met dat geld konden de vestigingsdossiers van 190 jonge landbouwers en 2.866 investeringsdossiers goedgekeurd worden. 40 procent van de natuurlijke personen van wie het dossier gevalideerd werd, was jonger dan veertig. Daarnaast wordt binnen deze as een belangrijk deel van de uitgaven bestemd voor opleidingen. 4.153 landbouwers en loonwerkers volgden vorig jaar één of meerdere cursussen of stages.

Binnen as 2 ging 97 procent van de bestedingen naar de agromilieumaatregelen. Vorig jaar werd 24 miljoen euro agromilieusteun uitgekeerd. 47 procent van die uitgaven was bestemd voor de beheerovereenkomst water. Ten opzichte van 2007 ging het totale areaal met agromilieumaatregelen met 6.747 hectare achteruit. Dat is in de eerste plaats te wijten aan de uitdoving van de steunmaatregel voor groenbedekking, luidt het bij de landbouwadministratie.

Ongeveer zeven procent van de totale uitgaven ging in 2008 naar as 3, die zich focust op gebiedsgerichte plattelandsontwikkeling en de diversificatie van landbouwbedrijven naar niet-agrarische activiteiten. 0,5 procent van het budget werd in de tien Vlaamse Leader-gebieden gepompt. Ongeveer twintig procent van de Vlaamse bevolking woont in zo'n Leader-gebied, waar nadrukkelijk geïnvesteerd wordt in toerisme, landelijk erfgoed, ondernemerschap, dorpskernvernieuwing en basisvoorzieningen.

Meer informatie: Jaarverslag Programma voor Plattelandsontwikkeling Vlaanderen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek