10.000 nertsen op weg naar Denemarken nu fokken in 2023 opnieuw toegelaten is
nieuwsZowat twee jaar na de massale slachting van alle nertsen in Denemarken ten gevolge van het coronavirus, zijn 10.000 dieren van IJslandse nertsenkwekerijen op weg naar Denemarken voor de opstart van een nieuw kweekprogramma. Dat meldt nieuwszender DR maandag. Vanaf 1 januari is het kweken van nertsen voor hun pels weer toegestaan in Denemarken.
De Deense premier Mette Frederiksen had in november 2020 aangekondigd dat alle nertsen in Denemarken - zowat 13,5 miljoen - gedood zouden worden. De reden voor die radicale beslissing was dat het coronavirus in de dieren gemuteerd was en op de mens was overgegaan. Nadien bleek dat er geen rechtsgrond was voor die beslissing. Een onafhankelijke commissie gaf in een rapport kritiek op de premier en de Deense regering.
Verplicht gezondheidsonderzoek
Omdat er evenwel nog geen regering gevormd is sinds de parlementsverkiezingen van 5 november, hangen er nog steeds donkere wolken boven de nertsenfokkerij. De Deense bevoegde autoriteiten hebben immers nog niet beslist wie zal moeten betalen voor het verplichte gezondheidsonderzoek naar het coronavirus en andere virale ziekten, goed voor 86 euro per dier. De post van de minister die daarover de knoop moet doorhakken, is nog steeds vacant.
De IJslandse nertsen zouden per schip in Denemarken aankomen op 4 januari. Als er tegen dan geen oplossing gevonden is, moeten de dieren mogelijk afgemaakt worden, zo meldt organisatie Danske Mink.

Heropstart in Vlaanderen niet mogelijk
Ook in Vlaanderen zorgde de coronapandemie voor een abrupte stopzetting van de pelsdierenkweek. Hoewel er geen covid-19-besmettingen bij Vlaamse nertsen werden vastgesteld in, hebben alle nertsenhouderijen in activiteiten stopgezet. “Het nieuws uit Denemarken is in de sector ingeslagen als een bom”, sprak Marnix Van Laecke, de voorzitter van de sectorfederatie van pelsdierhouderijen in juni 2021.
Sowieso was er in Vlaanderen al een uitdoofbeleid aangekondigd voor de nertsenhouderij. De 14 bestaande bedrijven konden hun activiteiten na eind november 2023 niet langer verderzetten omdat er dan een houderijverbod ingaat. Wat de doorslag gaf voor de nertsenkwekers om vervroegd de activiteiten te stoppen was het feit dat het Voedselagentschap geen budget beschikbaar had om nertsenhouders die getroffen worden door een corona-uitbraak te vergoeden. Door de vervroegde stopzetting konden de nertsenhouders wel rekenen op een verhoogde compensatieregeling.

Bron: Belga / eigen verslaggeving