1.000 miljard extra voor zieke wereldeconomie

De leiders van de G20 hebben gisteren geschiedenis geschreven. Met 5.000 miljard dollar aan bestaande herstelmaatregelen en daarbovenop nog eens een collectieve injectie van 1.000 miljard dollar krijgt de zieke wereldeconomie de nodige zuurstof om te herstellen. "De nieuwe wereldorde is een feit", zei de Britse premier Gordon Brown na afloop van de door zowat alle deelnemers als historisch omschreven Top van Londen.
3 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De leiders van de G20 hebben gisteren geschiedenis geschreven. Met 5.000 miljard dollar aan bestaande herstelmaatregelen en daarbovenop nog eens een collectieve injectie van 1.000 miljard dollar krijgt de zieke wereldeconomie de nodige zuurstof om te herstellen. "De nieuwe wereldorde is een feit", zei de Britse premier Gordon Brown na afloop van de door zowat alle deelnemers als historisch omschreven Top van Londen. "We hebben duidelijk aangetoond dat globale problemen globale oplossingen behoeven".

De belangrijkste 20 industrie- en groeilanden raakten het eens over een indrukwekkend pakket hervormingen, die de financiële markten en instellingen weer gezond moet maken en een nieuwe crisis moet voorkomen. De meeste van de reddingsmaatregelen komen er nog dit jaar, zoals een aanscherping van de kapitaalvereisten van banken, gezamenlijke regels voor bonussen voor bankiers en toezicht op internationale banken. Ook hefboomfondsen en belastingparadijzen ontsnappen niet langer aan regulering en toezicht.

De G20-leden zijn ook overeengekomen dat ze er alles zullen aan doen om de Doha-ronde van de Wereldhandelsorganisatie WTO over vrijhandel nog dit jaar af te ronden. Dat mislukte vorig jaar in juli door een conflict tussen India en de VS over de bescherming van de landbouw. De toen gemaakte vooruitgang wordt als definitief verworven beschouwd.

Bron: De Standaard/De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek