header.home link

1 op 3 Afghanen kampt met voedselonzekerheid als gevolg van droogte en conflict

22 augustus 2021

"Eén op de drie mensen in Afghanistan heeft te kampen met voedselonzekerheid als gevolg van de gecombineerde effecten van de oorlog in het land en de opwarming van de aarde die voor mislukte oogsten heeft gezorgd." Dat heeft de vertegenwoordiger van het Wereldvoedselprogramma (WFP) in Afghanistan, Mary-Ellen McGroarty, gezegd.

Lees meer over:
Afghanistan droogte dorp

“Nog voordat het conflict losbarstte, had de Afghaanse bevolking al te kampen met een ernstige voedselcrisis. 2021 leek in dat opzicht al een extreem moeilijk jaar te worden”, vertelde McGroarty vanuit de hoofdstad Kaboel. “Behalve de economische gevolgen van de coronapandemie wordt het land geconfronteerd met een tweede ernstige droogte in drie jaar tijd. En de mensen zijn nauwelijks hersteld van de droogte van 2017-2018", klinkt het.

Volgens het Wereldvoedselprogramma is de tarweoogst in het land met 40 procent gedaald als gevolg van één van de droogste winters in 30 jaar. “We hadden dit jaar heel weinig sneeuw dus heel weinig wateraanvoer in de smelttijd. Het tekort aan granen heeft ook een verwoestend effect op de veestapel”, aldus McGroarty.

Het tekort aan granen heeft ook een verwoestend effect op de veestapel

Mary-Ellen McGroarty - Wereldvoedselprogramma Afghanistan

Nu de taliban de macht heeft gegrepen in het land, verwacht WFP nog een verdere verslechtering van de situatie. “Denk maar aan landbouwers die niet kunnen oogsten of die hun huizen zijn ontvlucht, aan vernielde boomgaarden, enz. Ook de vernietiging van infrastructuur zoals bruggen, dammen en wegen zorgt ervoor dat heel wat mensen minder toegang tot voedsel zullen hebben”, luidt het vanuit Kaboel.

Vandaag is dat al het geval voor één op drie Afghanen. Dat betekent dat 14 miljoen mensen in het land ondervoed is, waaronder twee miljoen kinderen. In de eerste zes maanden van dit jaar deelde WFP al voedselhulp uit aan 5,5 miljoen Afghanen. Om de nieuwe situatie het hoofd te bieden in het land, zoekt het Wereldvoedselprogramma dit jaar nog 200 miljoen dollar. Het hoopt daarmee de 14 miljoen noodlijdende mensen in Afghanistan te kunnen helpen.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek