Zwijn vindt emplooi op Belgische truffelplantage

nieuws
Rabass is het meest verwende varken van Vlaanderen. Terwijl de gemiddelde Vlaming alleen tijdens de feestdagen al eens enkele grammen truffel degusteert, leeft het dier al wekenlang op een dieet van de peperdure 'champignons'. Rabass moet namelijk worden getraind voor een absolute primeur: truffels zoeken in de eerste en enige Belgische truffelplantage.
5 december 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
Rabass is het meest verwende varken van Vlaanderen. Terwijl de gemiddelde Vlaming alleen tijdens de feestdagen al eens enkele grammen truffel degusteert, leeft het dier al wekenlang op een dieet van de peperdure 'champignons'. Rabass moet namelijk worden getraind voor een absolute primeur: truffels zoeken in de eerste en enige Belgische truffelplantage.

"In 1994 liet ik de plantage door Franse specialisten aanleggen", zegt Rudy De Volder (50), de eigenaar en ook sterrenkok van hotel-restaurant 't Convent in het West-Vlaamse Reninge. "Nu zouden de truffels rijp moeten zijn. Op 15 december gaan Rabass en ik op zoek. Al 11 jaar wacht ik op dat moment".

Het varken heeft het wel getroffen: 's morgens en 's avonds truffels van zo'n 250 euro per kilogram, nu en dan een wandeling op de velden en voor de rest platte rust in het warme en ruime hok. "Ik haalde Rabass bij een lokale boer", zegt De Volder. "Ik ging met een truffel voor alle varkens staan, en Rabass reageerde het felst. Nu train ik haar al een tweetal weken. Nadat ze 's morgens en 's avonds truffel heeft geroken en geproefd, doe ik met haar een wandeling langs plaatsen waar ik een truffel onder de grond heb verstopt. En ze vindt ze al aardig".

«Ik kan natuurlijk mijn plantage zelf omspitten, dan vind ik die truffels ook wel. Maar dan is alles vernield en heb ik volgend jaar zeker geen truffels meer. Een varken ruikt een truffel al van meters ver en zal op de exacte plaats beginnen wroeten. Kunst is het dier dan op tijd weg te lokken, voor de truffel opgegeten is. Daarom zit Rabass ook in een versterkt hok. Ik mag er niet aan denken dat zij 's nachts uitbreekt en alles opvreet", aldus De Volder.

Eén kilo van het type truffels dat de kok kweekt kost zo'n 1.000 euro. Toch zal De Volder niet rijk worden van zijn plantage. "In de truffelstreken halen ze uit één hectare ook maar 60 tot 100 kilogram. Als ik één kilogram vind, zal het veel zijn", voorspelt hij. "En dat is de reden waarom niemand hier kweekt. Jammer, want de omstandigheden zijn nochtans perfect. Niet te veel zon en regen genoeg. Maar je moet tien jaar kunnen wachten, hé, op een kleine oogst".

Mogelijk vindt Rabass ook helemaal niets. "Of mijn project gelukt is, weet ik pas op 15 december. Maar de eerste tekenen zijn goed. Onder de bomen staat geen onkruid, wat volgens specialisten duidt op sporen van truffels. Eens stiekem gaan graven, mag jammer genoeg niet. Het risico is te groot dat ik dan mijn oogst verniel. Ik heb nu al 11 jaar gewacht, die paar dagen extra moeten ook nog lukken".

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek