Zure Melk-trofee gaat naar RIVM

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de Zure Melk-trofee ontvangen van de Nederlandse Melkveehouders (NMV). De meetmethode voor de stikstofneerslag van RIVM was de kop van jut voor NMV. Met deze ludieke actie willen de melkveehouders de overheid ‘wakker schudden’ en het debat aanknopen over de stikstofproblematiek.
8 januari 2020  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:52
Lees meer over:
Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de Zure Melk-trofee ontvangen van de Nederlandse Melkveehouders (NMV). De meetmethode voor de stikstofneerslag van RIVM was de kop van jut voor NMV. Met deze ludieke actie willen de melkveehouders de overheid ‘wakker schudden’ en het debat aanknopen over de stikstofproblematiek.
De stikstofcrisis beroert onze Noorderburen al lange tijd. In het voorjaar 2019 oordeelde de Nederlandse Raad van State dan de plannen van de overheid om stikstof te doen dalen, niet in overeenstemming waren met de Europese regels. Plots kwamen zo’n 18.000 projectenop lokaal, regionaal en nationaal niveau, variërend van de aanleg van snelwegen tot de bouw van nieuwe stallen, in het gedrang. Daarop kwam het Nederlandse kabinet met nieuwe voorstellen, zoals de afbouw van de veestapel, een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur en een uitkoopregeling voor stoppende veehouders. Het baseerde zich hiervoor op cijfers van RIVM, die stellen dat de landbouw verantwoordelijk zou zijn voor 46 procent van de stikstofneerslag in Nederland.
 
De plannen konden op felle tegenkanting rekenen uit de hoek van zowel landbouwers als bouwvakkers, met de ondertussen gekende protesten als gevolg.
 
Volgens de landbouwers is de meetmethode van RIVM niet transparant en wordt er gerekend met een model van dertig jaar geleden. NMV laakt ook dat RIVM selectief is in de rapportage van de emissies. “Daar waar onze melkveehouders tot aan de laatste koe aan toe in beeld zijn waar het emissies aangaat, is het RIVM zeer terughoudend in het publiceren van gegevens van andere emissie-veroorzakende bronnen, zoals de industrie”, klinkt het. Voor de melkveehouders is het ontoelaatbaar dat de rekening voor de stikstofcrisis vooral aan de landbouw gepresenteerd wordt. “Als agrarische sector hebben we bewezen dat we ons al jaren inzetten voor het behalen van milieudoelstellingen, het mag niet zo zijn dat er nu bij het verdelen van de pijn eenzijdig gekeken wordt naar onze sector, terwijl andere sectoren buiten beschouwing gelaten worden.”
 
Toch benadrukt NMV dat de trofee, hoewel de naam anders doet vermoeden, niet ‘zuur’ bedoeld is.  “Wij willen hiermee instanties of bepaalde personen wakker schudden, en een open dialoog aangaan met de betrokkenen. Zodat de boeren een gezicht krijgen in plaats van te worden behandeld als nummers.”
 
RIVM heeft de trofee ondertussen in ontvangst genomen maar benadrukt dat hun rekenmethode robuust en wetenschappelijk verantwoord is. "Onze resultaten zijn voor boeren soms een beetje zuur, omdat nu eenmaal veel van de stikstof vanuit de agrarische sector komt. Dat is overigens breder dan alleen de melkveehouderij", vertelt RIVM-directeur Els van Schie aan NOS. "Dat is niet fijn voor boeren maar ik wil wel graag de juiste informatie zo goed mogelijk voor het voetlicht brengen en daar kunnen we met elkaar nog verder in komen."
 
Hoe dan ook blijft de trofee, een mooie beschilderde melkbus, achter bij het RIVM, “zodat de aanblik hen er altijd aan zal herinneren dat zij rekening moeten houden met de impact van keuzes die daar gemaakt worden”, aldus NVM.

Bron: NOS / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek