Zuivelindustrie niet bevreesd voor mozzarella-affaire
nieuwsDe crisis in Italië verbaast de secretaris-generaal niet. "Deze zaak is duidelijk te wijten aan een afvalprobleem", aldus Debergh, daarbij verwijzend naar vuurtjes die thuis gestookt worden om afval te verbranden. Die zijn een van de grootste bronnen van dioxinevervuiling. De productie van Italiaanse kaassoorten lag in 2006 in België op 19.411 ton, tien keer hoger dan in 1990. Belgische mozzarella wordt echter van koemelk gemaakt, niet van buffelmelk.
In Italië blijken twintig van de 83 waterbuffelkwekerijen waarop beslag was gelegd effectief besmet te zijn met dioxine. Dat heeft de Italiaanse vice-staatssecretaris voor Gezondheid Gian Paolo Patta gezegd. De boerderijen werden op slot gedaan nadat in een twintigtal kaasmakerijen waar met hun melk mozzarella wordt gemaakt dioxinewaarden waren opgetekend die licht boven de EU-drempel lagen.
Bij twintig waterbuffelkwekerijen waren de dioxinewaarden inderdaad hoger dan wordt toegelaten. Voor twaalf andere waren de resultaten negatief. Op die bedrijven wordt niet langer beslag gelegd. De vice-staatssecretaris gaf geen details over de resterende kwekerijen. Bij de kwekerijen die positief bleken, wordt het beslag verlengd. Dat tot de waterbuffels de dioxine uitgestoten hebben. Dat zou tussen de 90 en 120 dagen kunnen duren, aldus Gian Paolo Patta.(KS)
Bron: Belga