nieuws

Zuivelcijfers: Mozzarella goed voor tweederde van alle Belgische kaasproductie, melk mindert

nieuws

Roomijs en pizza. Het zijn wellicht de grootste bijdragen die Italië heeft geleverd aan de westerse maatschappij, gevolgd door espressomachines, dagdrinken en Monica Bellucci. Maar het Belgische lenteklimaat valt allesbehalve Toscaans te noemen, en dus zijn ook koude snacks in vrije val. Onze zuivelbedrijven hebben in 2023 veel minder consumptiemelk en -ijs geproduceerd dan het jaar ervoor. Kaas zit dan weer in de lift, met een opvallende hoofdrol voor mozzarella. Dat blijkt uit cijfers van Statbel.

3 juni 2024 Ruben De Keyzer
pizzafastfoodmozzarella

Mozzarella is een Italiaanse kaas die onmisbaar is op een pizzabodem. De productie van deze dobberende delicatesse steeg in 2023 nog eens met 18 procent tot bijna 81.000 ton. Hoewel dit product niet bepaald Belgisch valt te noemen, is het goed voor twee derde van alle geproduceerde kaas bij Belgische zuivelbedrijven, zoals Milcobel.

Nog bij de kazen werd ook meer verse kaas (+12%) en meer geitenkaas (+3,6%) gemaakt, terwijl de productie van Gouda stagneerde. De totale kaasproductie kwam uit op 122.912 ton, 12 procent meer dan in 2022. De zuivelproductie speelt zo in op de vraag op de wereldmarkt.

kaasproductie

Daarnaast bleef ook de productie van room en desserten toenemen. Zij vallen onder de categorie 'verse zuivelproducten', die er met 2 procent op vooruitging tot bijna 697 miljoen liter. Consumptieroom steeg 4,4 procent; desserten gingen er 3,6 procent op vooruit. De yoghurtproductie bleef stabiel tegenover 2022.

Voorts daalde vorig jaar de productie van melkerijboter. In 2023 bedraagt de productie aan melkerijboter 68 900 ton. Dit is een algemene stijging met 5 procent, tegenover de voorgaande 5 jaar maar een daling met 4 procent ten opzichte van 2022.

dessertenproductie

Consumptiemelk daalt

De grootste groep producten die in de Belgische zuivelbedrijven worden gemaakt, blijft wel die van de consumptiemelk. Maar de productie ervan daalde in 2023 voor het derde jaar op rij, tot nog 801 miljoen liter (-2% tegenover 2022). Vooral de productie van chocolademelk daalde (-7%), net als die van melk met vitamines (-5%), magere melk en karnemelk. De meeste melk die wordt geproduceerd, is halfvolle melk: 356 miljoen liter in 2023.

In de resterende categorieën tekent zich een daling af van de productie van consumptie-ijs. Waar in 2018 nog 71 miljoen liter ijs werd geproduceerd, gaat het in 2023 om 60 miljoen liter, een daling van 9 procent over de gemiddelde producties van de periode 2018-2022.

De melkpoederproductie blijft stabiel over de laatste 5 jaar. Magere melkpoeder, die het belangrijkste deel uitmaakt kende een daling met 8 procent in 2023, terwijl de productie van niet-magere melkpoeders zo goed als verdubbelde. De andere melkpoeders kennen een daling met 23 procent in 2023, deze omvatten onder andere hoogwaardige grondstoffen voor de levensmiddelenindustrie zoals baby- en sportvoeding.

Ook de productie aan ingedikte melk en wei stagneerde in 2023.

consumptiemelk
ijs en melkpoeder

Hogere invoer

De Belgische zuivelbedrijven kregen in 2023 in totaal ruim 4,5 miljard liter melk aangeleverd door binnen- en buitenlandse veehouders, 3 procent meer dan in 2022. De inlandse leveringen kenden een toename van 2 procent. Om hun productieniveau te kunnen blijven realiseren gingen de zuivelbedrijven op zoek naar melk bij buitenlandse veehouders. Het volume hiervan kende meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2022 en bedraagt zo een 138 miljoen liter melk.

Belangrijker dan de rechtstreekse leveringen van veehouders zijn de hoeveelheden melk, room en magere melk die tussen de zuivelbedrijven met de ons omringende landen worden uitgewisseld. Maar liefst 509 miljoen liter melk, 146 miljoen liter room en 31 miljoen liter magere melk werden ingevoerd. Opmerkelijk hierbij zijn de stijgende invoer van melk met 9 procent en room met 13 procent.

Een groot deel van de door de zuivelbedrijven ingezamelde room, wordt opnieuw uitgevoerd, maar liefst 81 miljoen liter, ook dit is een stijging met 20 procent ten opzichte van 2022.

import export zuivel
Milcobel wil kennis delen met gloednieuw Mozzarella Experience Center
Uitgelicht
Milcobel groeide de voorbije jaren uit tot één van de topproducenten van mozzarella in Europa voor de voedingsindustrie. Als het aan de zuivelcoöperatie ligt, verstevigt ze di...
12 mei 2023 Lees meer

Bron: Statbel, Belga, eigen berichtgeving

Beeld: Pixabay

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek