Zorgen hagelkanonnen voor meer hagel in de buurt?

Wanneer fruitboeren gebruik maken van hagelkanonnen, hagelt het nauwelijks boven hun plantages, maar des te harder bij hun buren. Klopt dit?
28 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Wanneer fruitboeren gebruik maken van hagelkanonnen hagelt het bijna niet meer boven hun plantages, maar des te harder bij hun buren. Dat schrijft een lezer van Het Belang van Limburg in een lezersbrief naar de krant. Hij vindt het grof dat zij door hun appels en peren te beschermen bij andere boeren de hele oogst laten verloren gaan. Verplaatsen hagelkanonnen echt de hagelbuien?

Volgens Jan Haesevoets die werkzaam is bij een distributeur van hagelkanonnen kan er geen sprake zijn van de verplaatsing van hagel. “Hagelkanonnen gaan schade door grote hagelstenen tegen door die voortijdig in de vorm van kleine hagel of regen uit de onweerswolken te laten vallen”, zegt hij. Kleine hagel kan ook wel schade veroorzaken, maar die is zelden zo erg als die van grote hagel.

Haesevoets is dan ook formeel: de hagelwolken worden niet vernietigd en ook niet weggeblazen naar omliggende gebieden. “Mensen kunnen dat idee hebben, maar het is zeker niet juist. Als je lang genoeg schiet, kan het soms zijn dat je een gat in de wolken schiet, maar die wolken wegschieten kan niet”. Volgens hem is eerder de felle wind op de nationale feestdag er de oorzaak van dat de hagel viel op andere plaatsen dan waar hij werd ontwikkeld.

Ook Luc Debontridder van het KMI is van mening dat de hagelkanonnen de hagel niet verdrijven naar omliggende gebieden. “Ik stel mij sowieso al vragen bij het nut van hagelkanonnen. Het idee dat sommige mensen hebben dat de wolken uit elkaar werd gedreven boven de kanonnen, is een volkomen natuurlijk fenomeen. Wolken splitsen zich zelf vaak. Dat is ook op radarbeelden duidelijk te zien”.

Bron: Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek