header.home link

Zijn schimmels en bacteriën de sleutel voor de groeiende hennepmarkt?

27 mei 2021

Wist je dat hennep een veelbelovend, milieuvriendelijk alternatief is voor een breed scala aan producten? Helaas is het niet eenvoudig om hennep van hoge kwaliteit te kweken die voldoet aan de eisen van de industrie. Daarom wendt Leila Paquay (Universiteit Hasselt) zich tot schimmels en bacteriën om hoogwaardige hennep te helpen kweken. “We hopen om een innovatieve en duurzame landbouwmethode te ontwikkelen om de hennepsector te laten groeien én Vlaanderen een voortrekker te laten worden in de groeiende hennepmarkt.”

Lees meer over:

Dat onze darmen bewoond worden door een heel leger aan bacteriën weten we al, maar wist je dat ook planten omringd worden door een scala aan micro-organismen? “Die kunnen we gebruiken om betere en sterkere planten te kweken”, stelt onderzoekster Leila Paquay, verbonden aan de Universiteit Hasselt. “Sommigen hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van de plant, andere dan weer een positieve. Kennis over de nuttige micro-organismen kan ons helpen om een duurzame, intensieve landbouw te ontwikkelen. Zo kunnen we dan weer aan de stijgende vraag naar voedsel- en natuurlijke vezelproductie voldoen, zonder het gebruik van producten die schadelijk zijn voor het milieu.”

Het onderzoek van Paquay is gericht op hennep. “Het is een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor een verrassend breed scala van alledaagse producten: van het isolatiemateriaal voor je huis tot het textiel in je designerkleding”, legt ze uit. “Zelfs autoconstructeurs zoals Tesla gebruiken hennep voor de interieurpanelen in hun wagens. Geen wonder dat de hennepmarkt is gegroeid, ondanks het sociale stigma door de verwarring met de drug, cannabis.”

Is hennep hetzelfde als marihuana?

Hennep en marihuana behoren beide tot het geslacht Cannabis. Sommige wetenschappers zijn van mening dat het twee verschillende soorten zijn, terwijl andere geloven dat het verschillende types van de soort Cannabis Sativa zijn. Wat zeker is, is dat je niet high kan worden van hennep; je zal eerder sterven door de rookinhalatie vooraleer je begint te trippen.

Hennep bevat doorgaans een zeer lage hoeveelheid THC, de molecule die verantwoordelijk is voor de psychotrope effecten van marihuana. In Europa is de hoeveelheid THC in hennep beperkt tot 0,2 procent. Ter vergelijking, in marihuana gaat het tot 30 procent. Om ervoor te zorgen dat de wetgeving wordt nageleefd, mogen Europese boeren alleen rassen telen die door de EU zijn goedgekeurd. Bovendien moeten landbouwers in België een vergunning aanvragen om hennep te telen en wordt het THC-gehalte bij de bloei getest.

Een interessant gewas dus, maar er is een probleem. De opbrengst en kwaliteit van hennep is sterk afhankelijk van waar en hoe de landbouwer het gewas kweekt. Maar om een stabiele markt te ontwikkelen, moet de kwaliteit voldoen aan de industrievereisten en moet de productie over de jaren heen stabiel zijn. “En dat is niet makkelijk, dus zoeken wij naar een duurzame manier om de productie van hennepvezels te verbeteren”, aldus Paquay.

“Mijn onderzoek mikt op het gebruik van microben om die uitdaging aan te gaan”, gaat ze verder. “Ik gebruik de nieuwste sequencing-technologie en machine learning om te achterhalen hoe deze schimmels en bacteriën hennep helpen groeien. We hopen om een innovatieve en duurzame landbouwmethode te ontwikkelen om de hennepsector te laten groeien. Op deze manier kan Vlaanderen zich positioneren als een leider van deze groeiende en veelbelovende markt.”

Meer weten? In deze video legt Leila Paquay je alles uit over haar onderzoek.

Bron: Wetenschap Uitgedokterd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek