header.home link

Wordt 30 mei binnenkort Internationale Aardappeldag?

21 januari 2022

Federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) heeft een brief gestuurd naar de Voedsel- en landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties (VN) met de vraag om 30 mei uit te roepen tot Internationale Aardappeldag. Daarmee is België het vijfde land om die vraag te stellen. De beslissing door de FAO valt ten vroegste in september 2024.

Lees meer over:

Nog geen erkenningen voor basisvoedingsproducten

Het initiatief voor de erkenning tot Internationale Aardappeldag komt van het World Potato Congress (WPC). “Er bestaan heel veel internationale dagen die erkend zijn door de Verenigde Naties, maar vandaag is er geen enkele internationale dag voor een basisvoedingsproduct. Daar willen verandering in brengen”, vertelt Romain Cools, voorzitter van het World Potato Congress.

We willen de aardappel meer onder de aandacht brengen als duurzaam basisvoedsel, ook in landen waar de aardappel nog niet zo ingeburgerd is als basisproduct, maar er wel een verschil kan maken

Romain Cools - World Potato Congress

De bedoeling is om de aardappel meer onder de aandacht te brengen als duurzaam basisvoedsel, ook in landen waar de aardappel nog niet zo is ingeburgerd als basisproduct, maar er wel een verschil kan maken. “Er is minder water nodig voor de teelt van aardappelen dan voor de teelt van rijst”, stelt Cools. “En de aardappel heeft minder areaal nodig dan granen voor een gelijke voedingswaarde.”

Een bijkomend voordeel volgens de WPC-voorzitter is dat de aardappelprijs minder afhankelijk is van internationale markten en in verse vorm minder gemakkelijk transporteerbaar is over grote afstanden. “In bijvoorbeeld Sub-Sahara Afrika (Somalië, Ethiopië, Kenia, Oeganda,…) heeft het gewas in hoger gelegen gebieden veel potentieel. Wanneer hij daar geteeld wordt in rurale gebieden, kan de aardappel helpen om er de stedelijke bevolking te voeden.”

Cools is van mening dat zo’n erkenning tot Internationale Aardappeldag niet meteen zal zorgen voor extra verkoop van aardappelen. “Wel kan zo’n dag bijdragen tot een moderner beeld van de aardappel, want vandaag heeft die een zeer conservatief imago. En hij kan het netwerk van mensen die over heel de wereld bezig zijn met aardappelen, versterken.”

De aardappelsector is bijzonder belangrijk voor ons land en onze economie omdat een groot deel van de Belgische landbouw en gastronomie ervan afhangt

David Clarinval - Federaal minister van Landbouw (MR)

Steunbrieven uit alle continenten

De procedure tot erkenning heeft echter heel wat voeten in de aarde. In de eerste plaats moeten er vanuit de diverse continenten steunbrieven worden gestuurd naar de FAO. “Ierland nam hiervoor het initiatief”, zegt Cools. Daarna volgden Peru, China en Canada. Als vijfde in de rij heeft België dit nu ook gedaan: federaal landbouwminister Clarinval heeft een brief gestuurd naar de directeur-generaal van de FAO.

“De aardappelsector is bijzonder belangrijk voor ons land en onze economie omdat een groot deel van de Belgische landbouw en gastronomie ervan afhangt”, zegt Clarinval. “Veel landbouwers zijn erin gespecialiseerd en er België telt veel verwerkingsbedrijven, goed voor een totale verwerkingscapaciteit van 5 miljoen ton aardappelen per jaar.” De minister wijst erop dat deze Internationale Aardappeldag de gelegenheid zal bieden om de aandacht te vestigen op onze gespecialiseerde landbouwers en onze verwerkte aardappelproducten, waaronder de beroemde ‘Belgian fries’.

“Wij zijn bijzonder tevreden dat minister Clarinval bereid was om het initiatief van het World Potato Congress mee te ondersteunen”, zegt Cools. Hij benadrukt dat de erkenning nog niet voor meteen zal zijn. “Eerst moeten er nog steunbrieven gestuurd worden vanuit Australië en een Afrikaans land. Dat moet op korte termijn gebeuren, daarna begint de procedure te lopen bij de FAO in Rome om uiteindelijk in september 2023 op de agenda te komen van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die uiteindelijk de knoop moet doorhakken.”

Bakermat van de aardappel

Dat betekent dat de eerste editie van de Internationale Aardappeldag ten vroegste op 30 mei 2024 zal vallen. “30 mei is dus niet gekozen als datum omdat op die dag het World Potato Congress in Dublin van start gaat dit jaar, want de erkenningsprocedure zal meer dan 2 jaar in beslag nemen”, zegt Romain Cools. “Wel is 30 mei ook de nationale dag van de aardappel in Peru en Ecuador, toch de bakermat van het gewas. Bijkomend voordeel was dat er op de dag nog geen andere internationale dagen erkend waren door de VN.”

Uitgelicht
Universiteit Gent heeft VEG-i-TEC geopend, een splinternieuw onderzoekscentrum van Universiteit Gent, gevestigd op haar campus in Kortrijk. De bedoeling van het project is om...
17 september 2021 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Beeld: VLAM

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek