Worden katoenvelden Aralmeer dan toch niet fataal?

nieuws
De Kazachse regering heeft bij de Wereldbank een miljoenenlening gekregen om het Aralmeer te redden. Dat heeft de BBC maandag gemeld. Volgens de VN is de verdroging van het meer de grootste milieuramp die ooit door de mens werd veroorzaakt. In de jaren zeventig besloten de Sovjets twee belangrijke rivieren die in het Aralmeer uitmonden, om te leiden om de katoenvelden in Oezbekistan en Kazachstan te irrigeren. Door de verminderde watertoevoer begon het Aralmeer echter op te drogen.
9 april 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
De Kazachse regering heeft bij de Wereldbank een miljoenenlening gekregen om het Aralmeer te redden. Dat heeft de BBC maandag gemeld. Volgens de VN is de verdroging van het meer de grootste milieuramp die ooit door de mens werd veroorzaakt.

In de jaren zeventig besloten de Sovjets twee belangrijke rivieren die in het Aralmeer uitmonden, om te leiden om de katoenvelden in Oezbekistan en Kazachstan te irrigeren. Door de verminderde watertoevoer begon het Aralmeer op te drogen en ontstond een woestijn. Het klimaat veranderde, wat nefast bleek voor de economie en de ecosystemen in de regio. Heel wat diersoorten verdwenen en de mensen die in de streek woonden, trokken weg. Tegen de jaren negentig was driekwart van de oorspronkelijke omvang van het meer opgedroogd.

Enkele jaren geleden besloot de Kazachse regering geld te lenen bij de Wereldbank om een dam te bouwen die het meer opdeelt in twee delen. De maatregel loste het probleem niet echt op, want aan de Oezbeekse kant van het meer droogt het water nog altijd op. In Kazachstan zelf is volgens de regering echter al 40 procent van het water teruggekeerd. Het verse geld van de Wereldbank is bestemd voor de tweede fase van het project, waarmee Astana ook het noordelijk deel van het meer wil redden.

Met de nieuwe lening willen de Kazachen een tweede dam bouwen zodat het water opnieuw tot in de verlaten haven van Heralsk kan stromen. De mensen die in de buurt wonen, merken al dat de situatie verbetert, aldus de BBC. Door het gestegen waterpeil komen er opnieuw wolken en regen en kunnen ze opnieuw vissen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek