Wolk van boerderijstof beschermt tegen allergie

Eerder al schreven we op VILT hoe immunologen dromen van een puffer met boerderijlucht om bescherming tegen allergieën en astma te versterken. Onderzoekers van het Messerli Research Institute hebben nu gevonden waar die werking vandaan komt.

5 mei 2022  – Laatst bijgewerkt om 5 mei 2022 20:31
Lees meer over:

De vorsers ontdekten eerder dat er een uit gras afkomstig beschermend eiwit beta-lactoglobuline (BLG) in rauwe melk zit. In combinatie met onder meer ijzer, zink en vitamine A in de melk kan dit mensen extra beschermen tegen allergieën. Het drinken van rauwe of licht gepasteuriseerde melk is een bekende volksremedie tegen allergische gevoeligheid.

Immunoloog wil puffer met boerderijlucht ontwikkelen
Uitgelicht
Immuniteit is een kwestie van training. Een onschuldige manier om ons immuunsysteem te trainen, is boerderijlucht. Dat zegt immunoloog en longarts Bart Lambrecht, wiens droom...
8 februari 2022 Lees meer

Het Weense onderzoeksteam heeft nu ook aangetoond dat beta-lactoglobuline in grote hoeveelheden voorkomt in stalstof van runderen. Als tegenproef werd ook stalstof van pluimvee geanalyseerd, maar daar was het eiwit niet terug te vinden. De onderzoekers vermoeden dat runderen de beta-lactoglobuline via hun urine uitscheiden en dat het vervolgens in het stof terechtkomt. Net als stikstof verspreidt ook beta-lactoglobuline zich in een wolk rond veestallen. In een straal van driehonderd meter rond runderstallen konden de onderzoekers het eiwit detecteren.

De anti-allergische werking van beta-lactoglobuline bleek ook uit proeven op muizen. In combinatie met zink waar het eiwit aan gebonden wordt, is er positief effect op de immuniteitsrespons. Nader onderzoek moet de verschillende invloeden nu blootleggen. Mogelijks zijn ook de stalomstandigheden, de gezondheid en het rantsoen van het vee factoren die bijdragen aan de bescherming.

Bron: Vetmundi

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek