Immunoloog wil puffer met boerderijlucht ontwikkelen

Immuniteit is een kwestie van training. Een onschuldige manier om ons immuunsysteem te trainen, is boerderijlucht. Dat zegt immunoloog en longarts Bart Lambrecht, wiens droom het is om op termijn een soort puffer te ontwikkelen met daarin de bacteriën uit boerderijlucht die het afweersysteem van jonge kinderen kan trainen.

8 februari 2022  – Laatst bijgewerkt om 15 februari 2022 9:10
Lees meer over:
kind koe aaien

In een uitgebreid interview in De Morgen met Bart Lambrecht, directeur van het Centrum voor Inflammatieonderzoek aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de UGent, gaat het over de strijd tegen het coronavirus die intussen al bijna twee jaar duurt. Lambrecht volgt die strijd van op de eerste rij en doet onderzoek naar wat het virus in ons lichaam aanricht en hoe we daar iets kunnen tegen doen.

Wanneer het over de impact van het coronavirus op kinderen gaat, vertelt Lambrecht over het immuunsysteem van kinderen dat optimaal is afgesteld om met infecties om te gaan omdat zij continu blootgesteld worden aan allerlei virussen. “Net als bij griep worden kinderen ook zelden ernstig ziek door het coronavirus. De slijmvliezen in hun longen spelen daarbij een belangrijke rol. Die zijn in staat indringers snel onschadelijk te maken door de productie van interferonen, een soort lichaamseigen antivirale middelen”, klinkt het.

kinderen boerderij modder

Maar de kracht van die zogenaamde aangeboren afweer neemt volgens Lambrecht mettertijd af. “Op latere leeftijd is immuniteit een kwestie van training”, zegt hij. Hij verwijst daarbij naar Afrika waar de pandemie met minder complicaties verloopt. “Het immuunsysteem van die mensen wordt er continu blootgesteld aan infectieziekten zoals malaria, tbc en chronische worminfecties. Die enorme druk op het immuunsysteem traint de afweer waardoor die beter gewapend is tegen nieuwe ziekteverwekkers.”

Natuurlijk heeft die training ook nadelen, want in grote delen van de wereld sterven jaarlijks miljoenen mensen aan infectieziekten, zo waarschuwt de immunoloog. “Maar er zijn onschuldigere manieren om je immuunsysteem te trainen. Mijn onderzoeksgroep doet al jaren onderzoek naar de effecten van boerderijstof. We zien dat er bij kinderen die opgroeien op boerderijen minder allergieën en auto-immuunziekten voorkomen”, legt Lambrecht uit.

Onderzoek bij muizen heeft ook een oorzakelijk verband aangetoond: muizen die werden blootgesteld aan stof uit boerderijlucht en vervolgens aan een virus, werden niet ziek. “Wij proberen nu te achterhalen welke stoffen precies voor dat beschermend effect zorgen. Meestal gaat het om stukjes celwand van bacteriën. Mijn droom is om op termijn een soort puffer te ontwikkelen waarmee we bij jonge kinderen het afweersysteem kunnen trainen om zo allergieën te voorkomen, vertelt hij verder nog. “Op die manier kunnen die kinderen boerderijlucht inademen zonder dat ze op een boerderij wonen.”

Ook gevarieerde en natuurlijke voeding speelt een rol. Zo beschermt rauwe of minimaal gepasteuriseerde melk proefdieren tegen allergie

Bart Lambrecht - Immunoloog en longarts

Al waarschuwt Lambrecht meteen dat het verhaal wel breder gaat dan enkel de lucht die we inademen. “Ook gevarieerde en natuurlijke voeding speelt een rol. Als je proefdieren rauwe of minimaal gepasteuriseerde melk geeft, beschermt hen dat ook tegen allergie. Vermoedelijk omdat er bepaalde suikers inzitten die de darmflora stimuleren, terwijl die stuk gaan bij pasteurisatie.”

We leven tegenwoordig te proper en eten eentonig, nagenoeg steriel voedsel waardoor ons immuunsysteem steeds minder geprikkeld wordt. Bovendien speelt ook een te propere levensstijl ons parten, luidt de conclusie. Het gevolg is dat allergie sinds de Tweede Wereldoorlog vier keer vaker voorkomt.

kind maïs boerderij

“Als je veel in aanraking komt met bacteriën en beschikt over een gevarieerde darmflora, dan vormen zich T-cellen met ontstekingsremmende werking. Het zijn als het ware de vredesactivisten van ons immuunsysteem”, stelt Lambrecht. Onder het motto ‘nooit meer oorlog’ pakken ze volgens hem iedere heftige ontstekingsreactie in het lichaam aan. “Het maakt daarbij niet uit wie de indringer is, ook wanneer dat een nieuw virus is dat ze nog nooit eerder hebben gezien, zoals het coronavirus. Maar ons afweersysteem is het de voorbije 50 jaar verleerd om te vechten.”

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek