Wisselend succes voor Belgische openluchtgroenten in 2000
nieuwsWITLOOF
Gedurende meerdere achtereenvolgende jaren leeft de witloofsector op een wankel marktevenwicht. Al die jaren is er ook een vrij intens internationaal overleg aan de orde geweest. Ondanks diverse initiatieven is men er nog steeds niet in geslaagd om het marktevenwicht te herstellen. Ook vandaag blijven vele vragen open en is er nog overleg om in de mate van het mogelijke toch een aanzet tot oplossing voor de witloofproblematiek aan te reiken.
Om de verzadigde markt ondertussen te ontlasten, denkt men er ernstig aan om bij continu lage prijsvorming de klassa II tijdelijk aan de markt te onttrekken.
De producentenorganisaties in België, Nederland en Duitsland willen dit doen in onderling overleg om aldus de producenten toch aan een redelijk inkomen te helpen. Het is echter niet zeker dat deze maatregel uniform in alle producerende landen al dit seizoen zal doorgevoerd worden omdat de vermarkting op Belgisch niveau tot dusver een redelijke meevaller is. Deze positieve trend geldt evenwel niet voor onze buurlanden.
Bij de beoordeling van de concrete marktresultaten kunnen we stellen dat na een erg gunstig kalenderjaar 1999 er in 2000 opnieuw een sterke terugval is geweest bij de valorisatie van het witloof. De gemiddelde jaarprijs daalde van 51 naar ongeveer 35 fr/kg. Echt dramatisch is de situatie niet. Maar nog minder gunstige resultaten in de omringende landen nopen tot waakzaamheid. Vooral de eerste helft van 2000 was de witloofmarkt erg bleek.
De campagne 2000/2001 werd onder een gunstiger gesternte opgestart. Een belangrijk gegeven is dat in Vlaanderen een soort natuurlijke sanering is doorgevoerd. Er is een zeer sterke terugloop van het aantal witloofproducerende bedrijven. Vooral kleinere bedrijven gaven er de brui aan. Moderne, intensieve bedrijven weten zich vooralsnog te handhaven.
In West-Vlaanderen is er een zekere constante in het aantal bedrijven waarneembaar. De 15 mei-telling van 1999 gaf voor Brabant nog 378 bedrijven met forcerie van witloof aan, voor West-Vlaanderen waren dit nog 148 bedrijven. Het verbouwde witloofareaal voor beide provincies kwam uit op 1 837 ha voor Brabant en 692 ha voor West-Vlaanderen.
In de praktijk ziet het er hoe dan ook naar uit dat de witloofsector vooral in Brabant gevoelig gaat inleveren, terwijl West-Vlaanderen de komende jaren allicht stand zal kunnen houden. De aard en de structuur van de bedrijven spelen hierbij uiteraard een heel belangrijke rol.
Projecties naar de verre toekomst voor de witloofmarkt zijn vandaag moeilijk te maken. Het is vrijwel zeker dat deze deelmarkt van de groenten sterk afhankelijk zal blijven van de internationalisering van het afzetgebeuren. In elk geval is het duidelijk geworden dat een ruimere penetratie van dit product in niet ontgonnen markten een bijzonder zware klus is die erg veel tijd en immense investeringen opslorpt. Een zeer grote concurrerende productdiversiteit in de handel maakt het in de toekomst voor de witloofsector allerminst makkelijk.
BLOEMKOLEN
Als typische openluchtgroente voor de verse markt is de productie van bloemkolen de jongste jaren zeer stabiel. Niettemin kenmerkte het jaar 2000 zich door een dalende productie en een kleinere marktbevoorrading. In veilingverband was er sprake van een terugloop met 7 procent.
Op de maand augustus na kende de vermarkting van bloemkolen in 2000 een aanvaardbaar verloop. Maar in tegenstelling tot de diepvriesdeelmarkt hoeven we voor de bloemkolen in de versmarkt geen expansieve ontwikkelingen meer te verwachten.
PREI
In de preisector kunnen we voor het jaar 2000 terugblikken op een uitstekende campagne voor jonge prei. Hier werd een ruime aanvoer gecombineerd met betere prijzen. Voor herfst- en winterprei werden evenwel zware omzetverliezen geïncasseerd omwillen van de tegenvallende verkoopprijzen.
Terwijl het aanbod van gebusselde prei omzeggens ongewijzigd is gebleven, nam de aanvoer van losse prei (kg) in het voorbije jaar met 13 procent toe. Allicht is hier voor een belangrijk stuk de reden van de verzwakte preimarkt te zoeken.
De aavoerperiode tot en met mei (planting 1999) kende een bijzonder zwakke en tegenvallende verkoop.
Zomerprei kende een voorbeeldig marktverloop. Herfst- en winterprei (planting 2000) kenden tot dusver een kalm tot normaal afzetverloop. Op kalenderjaarbasis beschouwd haalde de losse prei 11,83 fr/kg (18,31 fr in 1999), het gebusselde product komt gemiddeld tot 19,99 fr/pak (24,44 fr in 1999).
Met een aanbod van 51 885 ton losse prei op jaarbasis is het veilingaanbod in 2000 gestegen met 13 procent. De aanvoer van pakken prei (12,3 miljoen bussels) daalde met 3 procent.
CHAMPIGNONS
De veilingaanvoeren 2000 voor champignons liepen op tot 6 162 ton, een daling met 6 procent vergeleken met 1999. De gemiddelde verkoopprijs op jaarbasis beliep 62,39 fr/kg. Hier is een gemiddelde prijsdaling van 5,46 fr/kg aan de orde. De landelijke productie van champignons is geraamd op 45 000 ton.
Er werd de laatste jaren wel een ruimere diversificatie in het aanbod van champignonsoorten in de markt geïmplementeerd. De vermarkting van champignons kende de laatste jaren een regelmatig en normaal verloop.
SPRUITKOLEN
Hoewel spruitkolen in de eerste plaats een industriële bestemming krijgen, blijft deze groente ook een representatief karakter op de versmarkt behouden. De veilingaanvoeren vertegenwoordigen voor 2000 op jaarbasis 2 955 ton, een toename met 10 procent ten opzichte van 1999. Met een gemiddelde prijs van 30 fr/kg voor geschoonde spruiten was het verkoopresultaat het voorbije jaar nog behoorlijk. De omzetwaarde voor spruitkool op de versmarkt beliep het voorbije jaar 92,6 miljoen frank.
Bron: VBT, Roger De Neef, 016/20 12 71.