Winterdijk Blankaartbekken wordt hersteld en verstevigd na watersnood eind 2023
nieuwsDe Vlaamse Waterweg is gestart met de herstelling en het verstevigen van de winterdijk aan het Blankaartbekken, naast de IJzer bij het West-Vlaamse Houthulst. Bij de watersnood vorig jaar raakte de dijk beschadigd. De kern van de dijk wordt met extra klei aangevuld zodat hij in de toekomst beter bestand is tegen extreem hoge waterstanden.
Door de aanhoudende regen in Noord-Frankrijk en de Westhoek bereikte de opslagcapaciteit van de Blankaart in november 2023 haar limiet. Dit leidde tot afkalvingen en verzakkingen in de dijk, waardoor deze opnieuw verstevigd moest worden.

Het idee voor de winterdijk dateert van na de overstromingen in 1993. Het water in de IJzer dat uit Frankrijk en de omgeving van Poperinge komt, vertraagt door het afgevlakte reliëf voorbij Poperinge en stroomt aan een lager debiet naar zee. Een deel van het water wordt tijdelijk gecontroleerd gebufferd in het Blankaartbekken op het grondgebied van Houthulst en Diksmuide. De winterdijk moet omliggende woningen en landbouwbedrijven beschermen tegen hoge waterstanden in het Blankaartbekken.
Door aanhoudende neerslag eind vorig jaar overstroomden grote gebieden in de Westhoek. Het water liep huizen en stallen binnen waarbij ook enkele veebedrijven geëvacueerd moesten worden. Zo werd ook het jongvee van veebedrijf van Marino Leeman toen tijdelijk geëvacueerd. In het VRT Journaal reageert Leeman opgelucht: “Ik ben zeer blij dat ze begonnen zijn, de dijk was niet meer in uitstekende staat. Dichtbij mijn hoeve sijpelde de berm al een paar keer door.”
Verstevigings- en herstelwerken
Na het wegtrekken van het water uit het bufferbekken begin 2024 werd ter voorbereiding van de herstellingwerken een grondige inspectie van de dijk uitgevoerd. Daaruit bleek dat de dijk schade opliep maar zijn beschermingsniveau behield. “Moest er nu een nieuwe watersnood zijn, is de dijk krachtig genoeg”, duidt Geert Weymeis van De Vlaamse Waterweg, in het VRT Journaal. “Maar we moeten herstellen zodat de dijk in de toekomst beter bestand is tegen regelmatige extreme hoge waterstanden.”
Tijdens de herstellingswerken zal er een deeltje van de dijk afgegraven worden en nieuwe, maar ook extra klei toegevoegd waardoor het kleischerm verhoogd wordt. Ook zal de dijk ook toegankelijker worden gemaakt voor interventies. Op de kruin van de dijk komt een verstevigde grasmat die moet toelaten om er in natte periodes veiliger op te kunnen rijden.
De Vlaamse Waterweg wil dit jaar al 2,5 van de 7 kilometer lange dijk versterken. De rest volgt in 2025. De Vlaamse Waterweg voorziet voor de herstelling en versteviging van de winterdijk in 350.000 euro. De werken zullen tot in de loop van 2025 duren.

Bron: Belga / Eigen berichtgeving
Beeld: 'T Hof van de Rhille