header.home link

Wie zijn de genomineerden voor de BioVLAM 2022?

12 juli 2022

Bio-Planet, Brouwerij 3 Fonteinen, De Zuivelarij, Rawijs en Vitaetom dingen dit jaar mee naar de BioVLAM, een initiatief van de biosector en VLAM die innovatie en duurzaamheid in de sector bekroont. In september wordt de winnaar bekend gemaakt.

Lees meer over:
biologischelandbouwbiolandbouwlieveheersbeestjetarwe-1280

Vanaf maart konden alle Vlaamse biogecertificeerde bedrijven zich inschrijven voor de tweede editie van de BioVLAM. Voor deze award gaan de Vlaamse biosector en VLAM op zoek naar gepassioneerde bio-ondernemers die uitblinken op gebied van innovatie en duurzaamheid. Dat kan zowel op technisch gebied zijn als op gebied van vermarkting of bijvoorbeeld personeelsbeleid.

“Twaalf bedrijven meldden zich aan met een dossier, alle knappe en inspirerende voorbeelden voor collega bio-ondernemers”, vertelt VLAM-woordvoerder Liliane Driesen. “De bedrijven toonden zich innovatief én met een passie voor duurzaam ondernemen in de biosector. De jury had bijgevolg geen makkelijke taak om hieruit vijf genomineerden te kiezen.”

Die keuze viel uiteindelijk op Bio-Planet, Brouwerij 3 Fonteinen, De Zuivelarij, Rawijs en Vitaetom. Deze zomer brengt de jury een bezoek aan de vijf genomineerden. Nadien wordt één laureaat aangeduid, die de BioVLAM 2022 overhandigd krijgt tijdens de EU Organic Day op 23 september.

Brouwerij 3 Fonteinen – granennetwerk: 100% lokale en biologische granen voor de brouwerij

De aanpak van Brouwerij 3 Fonteinen heeft als ultieme doel om een hernieuwd, lokaal en circulair model te introduceren voor het Pajottenland en omstreken en om de landbouw(er) weer veerkrachtig te maken in de sneller evoluerende economische en klimaatrealiteit.

Werner Van Obberghen, zaakvoerder: "Wij zijn uiteraard vereerd met deze nominatie. We zien het als een erkenning voor het project rond het Pajots Granennetwerk waarvan de ontwikkeling bijna 5 jaar geleden startte. Het was onze overtuiging om onze lambik en geuze, streekproducten van de Zennevallei en het Pajottenland, opnieuw te brouwen met ingrediënten uit onzen hof. Ondertussen telt het netwerk 10 bioboer(inn)en en zetten we in op de teelt en de vermeerdering van oude landrassen van tarwe en gerst en van biohop.”


Bio-Planet – project Belgische biologische baktarwe

Met de ondersteuning van Colruyt Group heeft Bio-Planet in het voorjaar van 2021 met 4 bio-akkerbouwers, bloemmolen Molens van Oudenaarde en bakkerij l’Atelier du Pain een keten opgezet voor Belgische biologische baktarwe. De partners engageren zich om kwalitatieve biologische baktarwe te telen, die verwerkt kan worden tot biobrood.

biobaktarwebioplanetbiovlam-1160

In 2022 werd de samenwerking uitgebreid naar 10 partners (6 biotelers, bloemmolen, 2 biobakkerijen en Bio-Planet) die samen 29 hectare biobaktarwe hebben ingezaaid. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar (12 ha), waardoor de tarwetelers dan ook op een dubbel zo grote oogst mikken in augustus.

Bio-Planet gaat er prat op dat iedereen in de keten een correcte prijs krijgt voor het geleverde werk. “Voor de telers werd er heel concreet rekening gehouden met de stijgende kosten enerzijds én de huidige marktsituatie anderzijds. De graanprijs zit in de lift omwille van het graantekort als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Bio-Planet, als laatste schakel in de ketting, heeft zich dan ook geëngageerd om een meerprijs te betalen”, klinkt het.

Jan Van Holsbeke, Business Unit Manager Bio-Planet: “We zijn heel blij met onze nominatie omdat deze bevestigt dat we met dit project zijn geslaagd in ons doel. Onze klanten meer tarwebrood van eigen bodem aanbieden én een positieve beweging in gang zetten voor de ontplooiing van de Belgische biobaktarwesector."


De Zuivelarij – weibrood / valorisatie melkwei

Bij De Zuivelarij gaan ze altijd op zoek naar eigen culinaire oplossingen om hun smaakvolle kaaswei te valoriseren. In samenwerking met sociale bakkerij Compaan brengen zij binnenkort een weibrood op de markt dat zal verdeeld worden in enkele winkels van Bio-Planet.

David De Coster, zaakvoerder: “Wei is nog heel waardevol. We zijn het enkel beginnen weggooien vanuit de luxe die we ons als maatschappij dachten te kunnen permitteren. Ondertussen weten we beter. We zijn heel blij met de nominatie en willen graag de laureaat van de BioVLAM maar vooral de laureaat van de kaaswei worden. Want we hebben ook nog andere oplossingen dan weibrood in de pijplijn zitten.”


Rawijs – totaalconcept: coöperatieve vennootschap

Het verhaal van Rawijs is er eentje van sociale innovatie, kennisinnovatie en – zoals ze het zelf noemen – do-it-yourselfinnovatie. Deze coöperatieve vennootschap werd opgericht vanuit burgers – deelnemers en zij hebben CSA mee op de kaart gezet in Vlaanderen.

Alex Floré: "Onze coöperatie van burgers biedt grondloze boeren de mogelijkheid om als meewerkend vennoot dan toch hun eigen landbouwdroom te kunnen waarmaken onder de vleugels van Rawijs. Samenwerken werkt.”

wortelen gezonde voeding sfeerbeeld_Rawijs-(c)Astrid Agemans voor BioForum

Vitaetom – totaalconcept: innovatieve (serre)teelt biologische groenten en fruit

Vitaetom teelt een grote diversiteit aan producten, steeds met het grootste respect voor bodem en natuur. Hun splinternieuwe serre van 9.500 m² werd voorzien van de modernste zaken op gebied van telen én op gebied van energiebesparing.

Koen Van Hauteghem – zaakvoerder: “Deze nominatie is een zeer mooie erkenning. Dit is een beloning voor onze inspanningen om op een duurzame manier verse biologische groenten lokaal te telen en toegankelijk te maken voor een breed publiek."


Uitgelicht
Tijdens de Werktuigendagen in Oudenaarde werd het Oostkampse bedrijf La vie est belle bekroond voor de inspanningen die het levert om innovatie en duurzaamheid in de biologisc...
27 september 2021 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek