La vie est belle uit Oostkamp wint eerste BioVLAM

Tijdens de Werktuigendagen in Oudenaarde werd het Oostkampse bedrijf La vie est belle bekroond voor de inspanningen die het levert om innovatie en duurzaamheid in de biologische sector naar een hoger niveau te tillen. Het kreeg de BioVLAM-award uit handen van Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V).

27 september 2021  – Laatst bijgewerkt om 27 september 2021 17:58
Lees meer over:
BioVLAM uitreiking Werktuigendagen

In februari lanceerde VLAM een oproep naar alle erkende biobedrijven in Vlaanderen om zich in te schrijven voor de BioVLAM, een nieuwe award die bedrijven die een pioniersrol opnemen in de biosector in de kijker plaatst. “Er kwamen 15 inschrijvingen binnen van zeer uiteenlopende bedrijven, stuk voor stuk echte ambassadeurs voor hun collega-bedrijven”, legt Filip Fontaine, algemeen directeur van VLAM, uit. De dossiers waren volgens hem van een zeer hoog niveau en dragen allemaal bij tot de groeiende biosector.

Uit die inschrijvingen selecteerde een vakjury onder leiding van Ignace De Roo, voorzitter van de Sectorgroep Bio bij VLAM, vijf genomineerden. Na een jurybezoek ter plaatse werd een winnaar aangeduid. De beslissing werd genomen op basis van drie parameters: passie voor bio, innovatie en duurzaamheid. De prijzen werden uitgereikt op de Werktuigendagen, de eerste landbouwbeurs die doorgaat sinds de coronapandemie.

Positief verhaal voor ganse biosector

Als winnaar kwam La vie est belle uit de bus. Het bedrijf heeft een nieuw ingrediënt op de markt gebracht dat heel veel bereidingsmogelijkheden heeft. Het gaat om een biologisch eiwitrijk product dat als basis kan dienen voor elke vegetarische maaltijd: hartig, zoet, in een burger of in een pastasaus. De consument kan er zijn eigen toets aan geven door nog ingrediënten toe te voegen, te kruiden naar eigen smaak en zelfs de vorm te geven die gewenst is.

la vie est belle veggie

Het bedrijf uit Oostkamp heeft sterke relaties ontwikkeld met biologische landbouwers en het werkt samen met lokale partners. “Er worden faire prijsafspraken op lange termijn gemaakt. La vie est belle neemt bio als norm en stimuleert de eiwitshift in landbouw en in consumptie. Bovendien maakt de productinnovatie van het bedrijf bio toegankelijk voor iedereen. Het is een positief verhaal voor de heel sector”, vertelt juryvoorzitter Ignace De Roo.

Ook het authentieke verhaal van La vie est belle sprak aan. “Er werken verschillende generaties samen in het bedrijf, er wordt samengewerkt met een maatwerkbedrijf en er wordt een duurzaam personeelsbeleid gevoerd waarbij mensen centraal staan. Met expertise en zorg wordt op deze manier zinvolle arbeid gecreëerd”, klinkt het.

Vier finalisten

Er waren ook lovende woorden weggelegd voor de vier andere finalisten. Abinda, eveneens uit Oostkamp, is een familiebedrijf dat biologische en vegetarische voeding ontwikkelt en dat daarbij sterk inzet op het valoriseren van reststromen. Zo worden bijvoorbeeld sojavezels, een bijproduct uit de tofuproductie, gebruikt om toe te voegen aan vleesvervangers omdat ze nog heel wat eiwitten en natuurlijke vezels bevatten.

BelOrta was genomineerd voor zijn EARTH-concept. Het is een submerk waarmee de veiling zijn producenten die in omschakeling zijn naar biologische teelt wil ondersteunen. Dat wil het doen door zijn klanten de hand te reiken om samen aan de slag te gaan met omschakelproducten en door hierover te communiceren met de consument. Wanneer omschakelproducten beter gevaloriseerd worden en een volwaardige plaats krijgen in het assortiment, zullen telers gemakkelijker de stap naar de biologische productie zetten.

Bioboer Mark Van Hove uit Bekkevoort werd genomineerd voor zijn inspanningen om de mechanisatie in de teelt van zoete aardappel, oftewel bataat, verder op punt te zetten. Maar zijn innovatie gaat verder dan enkel het ontwikkelen van een plantmachine. Hij bouwde een koelcel om zodat langere bewaartijden en minder rot gegarandeerd zijn. De bioboer levert ook inspanningen om zijn verworven inzichten te delen met collega-landbouwers.

De laatste genomineerde is Vitale rassen vzw uit Heist-op-den-Berg. Het is een samenwerking tussen verschillende boeren-vermeerderaars die zaadvaste zaden telen en vermeerderen. Door jarenlange nauwgezette selectie zijn deze zaden afgestemd op de bedrijfscontext en op de biologische productiemethodes. De zaden die op de markt worden gebracht, groeien bovendien uit tot gewassen met eigenschappen die door de leden-boeren worden geapprecieerd omwille van hun smaak, veerkracht, productiviteit, oogstgemak, enz.

Deze vijf innovatieve biospelers kunnen hopelijk collega's inspireren om bio verder te laten groeien in Vlaanderen

Hilde Crevits - Vlaams minister van Landbouw (CD&V)

Groeikansen voor bio

Minister Crevits is erg enthousiast over de award. “Duurzaamheid en innovatie in de biosector worden hiermee in de kijker geplaatst. De genomineerden bepalen mee de toekomstgerichte voedselproductie in Vlaanderen”, stelt ze. Ze looft ook de uitgangspunten van BioVLAM: passie, inzet en engagement voor de biologische sector. “Deze vijf innovatieve biospelers kunnen hopelijk collega’s inspireren om bio verder te laten groeien in Vlaanderen. Voor alle schakels in de keten liggen er zeker nog groeikansen in bio”, aldus de minister.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek