Wetenschappers beschrijven transitiedebat voedselketen
nieuwsIn het boek 'Transformation and sustainability in agriculture' presenteren onderzoekers uit Wageningen, Amsterdam, Minnesota en Antwerpen een selectie van sociale theorieën. Het boek levert een bijdrage aan de discussie over de transitie van het voedselsysteem door een palet van sociale theorieën te verbinden aan concrete transitieprocessen in tuinbouw, veeteelt, zaadsystemen en gewasziekten.
De discussie in het boek richt zich op de sociale en institutionele dimensies van veranderingsprocessen. "Uiteraard is het van belang om te investeren in concrete veranderingsprocessen", luidt het. "De vraag is echter of er voldoende aandacht is voor beleidsmaatregelen en interventies die de sociale en institutionele condities voor de beoogde transformatie van landbouwproductie en voedselvoorziening helpen realiseren."
Tal van interventies en beleidsmaatregelen reageren op problemen in landbouwproductie en voedselvoorziening of op maatschappelijke druk en verandering. De hieraan gerelateerde discussies over transitieprocessen en systeeminnovaties hechten veel belang aan veranderingen in niches, die uiteindelijk zouden kunnen leiden tot meer ingrijpende veranderingsprocessen op meso-niveau. "Maar klopt deze veronderstelling wel?", vragen de wetenschappers, "en begrijpen we de mechanismen op meso-niveau voldoende om te bepalen waarom veranderingen nu juist gestimuleerd of verhinderd wordt?".
Meer info: Transformation and sustainability in agriculture. Connecting practice with social theory
Beeld: PCBT