West-Vlaamse boer wint eerste ‘Koperen Kievit’ met agro-ecologische landbouw
nieuwsDe West-Vlaamse akkerbouwer Jos Depotter heeft donderdag de Koperen Kievit gewonnen. Hij werd beloond voor zijn inspanningen op het gebied van agro-ecologische landbouw en liet vier andere genomineerden achter zich. De prijs is door Boerennatuur in het leven geroepen. Het doel van de award is om de inspanningen van de Vlaamse land- en tuinbouwers omtrent landschap, biodiversiteit, bodem en water meer in de kijker te zetten bij het brede publiek en om collega-landbouwers te inspireren.
Zichtbaar geëmotioneerd nam Jos Depotter donderdag de eerste Koperen Kievit in ontvangst neem. De prijs werd uitgereikt tijdens een symposium van Boerennatuur Vlaanderen dat dit jaar haar 15de verjaardag vierde. “Boeren steken hun nek uit om natuurinclusieve maatregelen toe te passen op hun bedrijf, maar krijgen daarvoor lang niet altijd de waardering. Sterker nog, zij worden in de media vaak weggezet als natuurvervuilers”, verklaart Bart Schoukens, secretaris bij Boerennatuur Vlaanderen, de emotie van de boer.
Samen met zijn vrouw Els Beuselinck werkt Jos als akkerbouwer al meer dan tien jaar aan een goede bodemstructuur. Zo passen ze minimale grondbewerking toe, passen ze een directe inzaai van groenbedekkers toe bij het dorsen van de granen en zijn ze sinds dit jaar ook gestart met mechanische onkruidbestrijding. “Dat is het eerste jaar niet goed verlopen”, vertelt Depotter die verschillende granen teelt. Ondanks de tegenvallende resultaten wil hij doorzetten.
De akkerbouwer heeft ook verschillende perceelsranden en faunavoedselgewassen en voorziet nestgelegenheid voor de torenvalk, kerkuil en steenuil. “Eerst en vooral bekijken we het economisch, maar het ecologische is mooi meegenomen. Ook in de toekomst gaan de boeren die willen blijven bestaan in de ecologische richting moeten kijken”, aldus de boer.
Winnaar verdeelt geldbedrag onder genomineerden
Naast de award mocht Jos Depotter een bijenhotel, anderhalve kilo bloemenmengsel en een cheque van 2.000 euro uitgereikt met steun van Werkers in ontvangst nemen. “Dat bedrag zal ik delen met de andere deelnemers”, vertelde hij. In de finale stonden er uiteindelijk vier boeren tegenover elkaar. Op voorhand konden mensen via sociale media stemmen op de deelnemers, het tweede gedeelte van de selectieronde bestond uit een stemming op het symposium van Boerennatuur.
De vier andere genomineerde waren Tom Nijs en Ann Geys, Stephanie Van Hove, Pascal Vanhoof en Heidi Colman. Deze laatste baat met haar man Nic Verschelde het melk-, vlees- en pluimveebedrijf ‘t Hof van Rapenburg uit. Ze verhogen de biodiversiteit op hun bedrijf onder meer via het plaatsen van nestkasten, het onderhouden van perceelsranden, poelen, het inzaaien van verloren hoekjes met bloemenmengsels en via knotbomen. “Als landbouwer ben je één en al verweven met de natuur. We nemen een stukje van de natuur om onze gewassen te produceren, maar we proberen dan ook een stukje terug te geven aan de natuur”, aldus Heidi.
De boerin zegt dat diverse maatregelen om de biodiversiteit te verhogen, veel voldoening geven en regelmatig krijgt ze mooie reacties van het publiek. Toch zijn omwonenden zeker niet altijd tevreden. Zo kreeg een andere deelnemer de verwijtende vraag van een buurman of hij met zijn faunavoedselgewassen muizen kweekt...
Koperen Kievit
"De kievit is een iconische en herkenbare akker- en weidevogel die de nauwe band tussen landbouw en natuur symboliseert", verklaart Bart Schoukens de keuze voor juist deze vogel. Hij hoopt van de prijsuitreiking een tweejaarlijks traditie te maken. Dat betekent werk aan de winkel voor Sven Defrijn. De adviseur bij Boerennatuur Vlaanderen heeft verstand van meer zaken dan natuurinclusief boeren. Hij maakte namelijk de koperen kievit, de trofee die de winnaar mee naar huis krijgt.

Bron: Eigen berichtgeving