nieuws

Wervel: "Europese eiwitproductie afwezig in GLB"

nieuws
Wervel betreurt dat de problematiek van de eiwitafhankelijkheid van de EU volstrekt afwezig is in het voorstel tot hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) van landbouwcommissaris Dacian Ciolos. "Zowel politici, wetenschappers, landbouw-, milieu- en ontwikkelingsorganisaties vroegen nochtans om dit thema aan te pakken", zegt Wervel.
23 november 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:16

Wervel betreurt dat de problematiek van de eiwitafhankelijkheid van de EU volstrekt afwezig is in het voorstel tot hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) van landbouwcommissaris Dacian Ciolos. "Dit getuigt van het democratisch deficit van de Europese Commissie want zowel politici, wetenschappers, landbouw-, milieu- en ontwikkelingsorganisaties vroegen om dit thema aan te pakken", zegt Wervel.

Sinds 1990 kaart Wervel de nefaste effecten aan van de bijna volledige eiwitimportafhankelijkheid van de Europese veestapel. In Zuid-Amerika veroorzaken monoculturen van ggo-soja een sociale en ecologische ravage, maar ook in Europa zijn er dwingende economische en ecologische redenen om de afhankelijkheid af te bouwen.

Daarom pleit Wervel voor de herintroductie van eiwitgewassen in de EU, die historisch 15 procent van het areaal uitmaakten, wat nu herleid is tot amper drie procent. De werkgroep stelt tevreden vast dat er de laatste jaren een maatschappelijke consensus rond dit thema groeide.

Zo nam het Europees Parlement op 8 maart 2011 een resolutie aan "om het eiwitdeficit te beëindigen". In de resolutie vragen de parlementsleden handelsmaatregelen, maar ze verwijzen ook expliciet naar de GLB-hervorming, waar via agromilieumaatregelen specifieke steun voor eiwitgewassen gegeven kan worden.

Het Nederlandse platform 'Landbouw, Innovatie & Samenleving' gaf op 21 april 2011 een advies over de kwetsbaarheid van het Europese voedselsysteem, waarin ook gepleit wordt voor de afbouw van de soja-import. "Bovendien tonen andere recente studies de milieuvoordelen in Europa aan van meer eiwitgewassen, voornamelijk op vlak van biodiversiteit, bodemkwaliteit en reductie van broeikasgasemissies", voegt Wervel toe.

De Europese landbouwkoepel Copa-Cogeca prees eind 2010 nog de voordelen aan van meer eiwitproductie en deed een oproep tot actie. Ook de Europese koepel van jonge landbouwers CEJA riep vorig jaar op tot een sterkere onafhankelijkheid van eiwitimport. In eigen land deed Boerenbond op een studiedag over eiwit uit grasklaver een “warme oproep” om eigen eiwitproductie te stimuleren met het GLB.

Tot slot ijverde de Europese beweging voor voedselsoevereiniteit en een ander GLB (Foodsovcap) deze zomer in de Nyeleni-verklaring nog voor lokaal, ggo-vrij veevoeder. "En VN-rapporteur voor het recht op voedsel Olivier De Schutter liet in een reactie op het voorstel van Ciolos ook zijn verontwaardiging blijken", zet Wervel het maatschappelijk draagvlak voor lokale eiwitproductie in de verf.

Meer info: Eiwitteelten van de toekomst

Beeld: ILVO

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek