Werktuigendagen mikken met vertrouwd recept op succesvolle corona-editie

nieuws

Nog meer dan in het verleden zet Werktuigendagen in op voorlichting en demonstraties. Zo worden mechanische onkruidbestrijding, veevoedermengwagens, goed bodembeheer en goudsbloem als nieuwe teelt in de kijker gezet. “Met dergelijke gerichte themademonstraties willen we de hedendaagse landbouwer optimaal informeren over actuele thema’s, nieuwe trends en technische innovaties”, legt beursvoorzitter Georges Van Keerbergen uit.

21 september 2021  – Laatst bijgewerkt om 21 september 2021 21:47
werktuigendagen 2019 sfeerbeeld

Op zaterdag 25 en zondag 26 september vinden in Oudenaarde de Werktuigendagen plaats. Het is de eerste fysieke beurs voor de land- en tuinbouwsector sinds de corona-uitbraak. Elke bezoeker die een geldig ‘Covid Safe Ticket’ kan voorleggen, mag het terrein van de Werktuigendagen zonder mondmasker en andere beperkende maatregelen betreden. Daar mogen ze zich verwachten aan demonstraties, gegroepeerd rond de sectoren akkerbouw, tuinbouw en de groensector, op een terrein van ruim 120 hectare.

Mechanische onkruidbestrijding

Sinds een aantal jaren zetten de organisatoren sterk in op voorlichting. Niet alleen zullen er meer dan 250 van de modernste machines demonstreren en werken ter plaatse, er komen ook een aantal gerichte themademonstraties. “Net als tijdens de vorige editie zullen er verschillende machines voor mechanische onkruidbestrijding gedemonstreerd worden. Nieuw is dat ze niet alleen in groenten gedemonstreerd zullen worden, maar ook in maïs”, vertelt Luc De Reycke, coördinator van het groenteplatform op de Werktuigendagen.

wiedeg mechanische onkruidbestrijding

De aandacht voor mechanische onkruidbestrijding speelt in op een aantal trends. “Groenteteelten zijn vaak relatief kleine teelten. Erkenningen voor gewasbeschermingsmiddelen zijn er dus minder evident dan in de akkerbouwteelten”, aldus De Reycke. “Mechanische onkruidbestrijding is een goed, en in de toekomst misschien het enige, alternatief om bepaalde teelten onkruidvrij te houden.” Ook vanuit de maatschappij komt er druk om minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Bovendien voorziet de Europese Farm-to-Fork-strategie in een reductie van gewasbeschermingsmiddelen.

Deze trends vertalen zich volgens De Reycke in een uitgebreider aanbod aan specifieke machines. Er zullen zowel machines ingezet worden voor de bestrijding van onkruid in het vlakke veld, maar ook voor teelten op ruggen of met nauwe teeltafstand. Ook twee robots zullen demonstreren op de Werktuigendagen. Voor de eerste keer zal er ook aan mechanische onkruidbestrijding in maïs worden gedaan en er zal ook extra aandacht gaan naar onderzaai van gras in maïs, een teelttechniek die belangrijk is in het kader van het mestbeleid.

Voor het eerst ook demo met voedermengwagens

Nieuw op de beurs is de geleide demonstratie van voedermengwagens. “Melkveehouders zijn een belangrijk publiek van de Werktuigendagen. Voor velen onder hen is de voedermengwagen één van de meest essentiële werktuigen op het erf”, stelt Tom Destoop, coördinator landbouw van de beus. In een vergelijkende proef zullen acht firma’s eenzelfde hoeveelheid voeder mengen. Nadien wordt het gemengde voeder uitgekipt op de grond zodat de bezoekers met eigen ogen kunnen vaststellen welke mengwagen het werk het beste uitvoert.

Op vlak van nieuwe teelten springt goudsbloem in het oog. Deze teelt heeft volgens initiatiefnemers ILVO en Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant veel potentieel voor de Vlaamse bio-economie. “Cosmetica-, verffabrikanten en producenten van biogebaseerde grondstoffen voor de chemie zijn kandidaat-afnemers van zaadolie, zaden en bloemen”, klinkt het. Eén van de knelpunten voor de teelt was tot voor kort een ontbreken van een performante techniek om bloemen te plukken. Intussen zijn er drie verschillende prototypes klaar. ILVO zal ze tijdens de Werktuigendagen op verschillende tijdstippen demonstreren.

Bodemverdichting en eiwitrijke teelten

Bodemverdichting staat centraal op het thema-eiland ‘bodem’. ILVO, Inagro, Bodemkundige Dienst België (BDB) en UGent zullen verschillende veldproeven uitvoeren waarna er een profielkuil wordt gemaakt. Zo kunnen de bezoekers de impact van bodemverdichting letterlijk waarnemen in de grond. “Zo zullen met eigen ogen kunnen vaststellen wat de impact is van diepe grondbewerking en van de wortelontwikkeling van verschillende groenbemesters”, stelt Destoop.

Op zaterdagvoormiddag vindt er ook een netwerkevent rond eiwitrijke teelten plaats. Boerenbond, ILVO en Generation Food slaan de handen in elkaar om de vraag- en aanbodzijde van eiwitrijke teelten als peulvruchten, quinoa, enz. met elkaar in contact te brengen. Er worden ook infosessies georganiseerd langs de proefveldjes van ILVO en potentiële producenten van deze teelten kunnen in contact treden met bedrijven die naar eiwitrijke gewassen op zoek zijn.

Naast de traditionele en geleide demonstraties is er ook een speciale Park&Tuin-zone waarbij voor grasmaaiers, hakselaars en ander klein materiaal gedemonstreerd worden. Voor de tiende keer op rij gaat op zondag ook de oldtimerhappening door. Meer dan 300 oude tractoren worden er verwacht. Ook zij zullen demonstreren, zoals oldtimerhooibouwapparatuur en oldtimerhakselaars.

Alle informatie over de geleide demonstraties vind je op de website van de Werktuigendagen.

Geldig Covid Safe Ticket verplicht

Een Covid Safe Ticket is verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar die het beursterrein betreedt. Om discussies over de leeftijdgrens te vermijden, wijst de organisatie erop dat geboortejaar 2009 als referentie geldt. Buitenlandse bezoekers moeten in het bezit zijn van het Europees coronacertificaat.

Dat Covid Safe Ticket moet aangeboden worden samen met een identiteitsbewijs (of een rijbewijs) en beiden zullen gecontroleerd worden aan de inkom.

Een geldig Covid Safe Ticket kan je verkrijgen in volgende gevallen:

  • Je bent in het bezit van een vaccinatiecertificaat dat aantoont dat je meer dan twee weken volledig bent ingeënt.

  • Je bent in het bezit van een herstelcertificaat dat aantoont dat je minder dan zes maanden geleden besmet bent geweest met het coronavirus.

  • Je bent in het bezit van een testcertificaat dat aantoont dat je niet positief hebt getest. Een PCR-test mag niet ouder zijn dan de dag van de test plus twee dagen. Voor een antigeentest is de beperking gelegd op niet ouder dan de dag van de test plus één dag.

Je kan het Covid Safe Ticket zowel digitaal als op papier aanvragen. Hoe je dat doet, vind je terug op de website van Werktuigendagen. Opgelet, een screenshot van het Covid Safe Ticket op je smartphone geldt niet als bewijs. Je moet het tonen via de CovidSafeBE-app of op papier.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek