header.home link

Wereldwijde voedselprijzen stabiel in oktober

De wereldwijde voedselprijzen zijn over het algemeen stabiel gebleven in oktober, al zijn de graanprijzen wel gestegen door de onzekerheid over de uitvoer uit Oekraïne. Dat blijkt uit een maandelijks rapport van FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN.

4 november 2022  – Laatste update 4 november 2022 14:52

De voedselprijsindex van de organisatie bleef ongeveer stabiel tegenover september. De index volgt maandelijkse schommelingen van de prijzen van de belangrijkste voedselgrondstoffen.

In maart, de maand na de start van de oorlog in Oekraïne, bereikte de graadmeter een recordniveau. De index bedroeg in oktober gemiddeld 135,9 punten, een fractie minder dan in september. Met de laatste bijwerking lag de index 14,9 procent lager dan het record van maart 2022, maar tegenover oktober vorig jaar is er nog een toename van 2 procent..

De graanprijsindex steeg wel met 3 procent in oktober, de wereldtarweprijzen stegen met 3,2 procent. FAO wijst erop dat dit een gevolg is van de onzekerheid over de export van Oekraïens graan via de Zwarte Zee. De Russen zegden een akkoord daarover op, om er vervolgens toch weer in te stappen. De graandeal loopt echter af op 19 november en een verlenging is niet zeker. Een andere factor die meespeelt is de neerwaartse bijstelling van de voorraden in de VS.

De internationale prijzen voor granen stegen met 3,5 procent ten opzichte van september, waarbij de maïsprijzen nog sterker stegen als gevolg van lagere productievooruitzichten in de VS en de EU, in combinatie met de droogte in Argentinië en onzekerheid over de uitvoer uit Oekraïne. De internationale rijstprijzen stegen met 1 procent.

De prijzen voor plantaardige olie (-1,6 procent), melkproducten (-1,7 procent), vlees (-1,4 procent) en suiker (-0,6 procent) daalden wel tegenover september.

Meer informatie vind je op de website van FAO.

G7-landen roepen Rusland op graandeal te verlengen

De landen van de Groep van Zeven roepen Rusland op het akkoord over de export van Oekraïens graan te verlengen, zo heeft een hoge Amerikaanse diplomaat vrijdag aan journalisten gezegd. Het akkoord loopt binnenkort af.

"Iedereen is het eens over de noodzaak het graanakkoord te verlengen", zei de diplomaat, die anoniem wou blijven, in de rand van een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 in Münster, in het westen van Duitsland. Hij preciseerde dat de G7-landen de inspanningen steunen van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, om "Rusland ervan te overtuigen het akkoord te verlengen".

De graanexport vanuit Oekraïense havens is donderdag hervat, na de terugkeer van Rusland in het graanakkoord dat eind juli in Istanboel werd ondertekend. Het akkoord loopt op 19 november af. Sinds 1 augustus konden dankzij de deal 10 miljoen ton graan en andere landbouwproducten geëxporteerd worden, een verlichting van de wereldwijde voedselcrisis veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek