Belgische overheden lanceren nationaal platform voor biodiversiteit

Naar aanleiding van de vijftiende conferentie over biodiversiteit van de Verenigde Naties (COP15), hebben de verschillende ministers van Leefmilieu van ons land de Belgische Biodiversiteitsalliantie opgericht. Via de lancering van een online platform wil België zichtbaarheid geven aan iedereen die zich inzet voor de biodiversiteit en anderen motiveren om zich te engageren.

4 november 2022  – Laatste update 4 november 2022 14:29
Lees meer over:

"We willen graag een ambitieuze samenwerking met de hele Belgische samenleving, om biodiversiteit de plaats te geven die ze verdient in onze dagelijkse activiteiten", klinkt het in een persbericht van de federale overheidsdienst Volksgezondheid.

Directe en indirecte gevolgen van de hedendaagse samenleving doen de biodiversiteit en ecosystemen verslechteren. Allerlei soorten levensvormen zijn daardoor in hun voortbestaan bedreigd. Tijdens de COP15-conferentie, die van 7 tot 19 december plaatsvindt in het Canadese Montreal, moet een nieuw mondiaal kader voor biodiversiteit aangenomen worden. De bedoeling is overheden en de hele samenleving te mobiliseren voor urgente en transformerende acties.

Via de Belgische Biodiversiteitsalliantie kunnen burgers bijvoorbeeld hun tuin natuurvriendelijker inrichten, gemeentes ruimte ontwikkelen die gewijd is aan fauna en flora en (landbouw)bedrijven rekening houden met biodiversiteit tijdens hun productieprocessen. Via www.biodiversity-alliance.be kunnen ze hun initiatief kenbaar maken.

De initiatieven moeten voldoen aan één van de tien doelstellingen voor 2030 die door de Alliantie gedefinieerd zijn. Die zijn tot stand gekomen in samenwerking met verschillende wetenschappelijke experts.

Elke doelstelling komt overeen met een te bereiken waarde om de staat van de biodiversiteit te verbeteren. Zo zal het mogelijk zijn om de resultaten te meten die behaald zijn dankzij de engagementen, bijvoorbeeld in termen van vierkante meters die gunstig zijn ontwikkeld voor de biodiversiteit (weiden, bossen, oevers...), of tonnen grondstoffen (metaal, hout, voedsel...) die bespaard of geproduceerd werden onder voorwaarden die gunstig zijn voor de biodiversiteit. Na een proeffase van een jaar wordt het project geëvalueerd.

Meer info op de website: www.biodiversity-alliance.be

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek