header.home link

Wereldwaterdag: Bayer realiseert besparing gelijk aan drinkwatergebruik van 3.000 gezinnen

22 maart 2021

Gewasbeschermingsmiddelenproducent Bayer zuivert het water dat het gebruikt voor zijn productiesite in de Antwerpse haven voortaan op zo’n manier dat het kan hergebruikt worden als drinkwater. Op jaarbasis levert dat een besparing op die gelijk staat aan het drinkwaterverbruik van ongeveer 3.000 gezinnen. Dat maakt de multinational bekend naar aanleiding van Wereldwaterdag. Omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA) kondigde op deze feestdag van het water aan dat ze vier miljoen euro vrijmaakt om bedrijven te ondersteunen rond waterbesparing en -hergebruik.

Lees meer over:

Hogere kwaliteit dan drinkwater

Op zijn site in Antwerpen genereert Bayer industrieel afvalwater dat afkomstig is van zeven fabrieken waar diverse chemicaliën worden geproduceerd, bestemd voor de landbouw, maar ook voor de automobielindustrie. “Sinds het jaar 2000 heeft de fabriek zijn waterverbruik gehalveerd en dus was het tijd voor volgende stappen”, zegt Frank Lingier, managing director bij Bayer.

Dankzij een nieuwe waterrecyclage-eenheid zal het bedrijf zijn afvalwater biologisch zuiveren met een unieke membraantechnologie en opwaarderen tot een kwaliteit die nog beter is dan drinkwater. De nieuwe installatie zal wekelijks 6.000 kubieke meter water van hoge kwaliteit produceren en daardoor kan het gebruik van vers water op de site dalen met ongeveer tien procent. Het teruggewonnen water wordt vervolgens hergebruikt in het centrale ‘nutsbedrijf’ van de fabriek, zowel als proceswater, als voor de productie van stoom voor de noodzakelijke opwarming van ketels en leidingen.

Volgens Lingier is innovatie het fundament van Bayer. “We willen dit innovatief proces de komende jaren nauwgezet opvolgen. In een volgende fase mikken we op eventueel extra units om nog meer van het afvalwater van onze site terug te winnen”, klinkt het.

Bayer waterproject (Bart Peeters)

De chemiesector ziet zuinig omspringen met water als een topprioriteit. “Want het is cruciaal in het productieproces, als koelmiddel en als grondstof”, zegt Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van chemiefederatie Essenscia. Hij wijst erop dat het waterverbruik in de sector de voorbije tien jaar al fors is teruggedrongen. “Dankzij innovatie, maar vooral dankzij bedrijven die blijven investeren in de optimalisatie van hun productieprocessen, zoals Bayer hier opnieuw bewijst, werd al een efficiëntieverhoging van 35 procent gerealiseerd.”

Demir voorziet vier miljoen euro

Nog op Wereldwaterdag maakte minister Demir bekend dat ze vier miljoen euro voorziet om bedrijven te helpen bij projecten rond waterbesparing en -hergebruik. “Circulair watergebruik is één van de antwoorden op de droogteproblemen van vandaag en van de toekomst”, zei Demir bij een bezoek aan de Stella Artois brouwerij van AB InBev dat jaarlijks 400.000 kubieke meter water zuivert tot drinkwater. “Toonaangevende bedrijven zetten mee de bakens uit van het waterbeleid van morgen.”

Met een budget van vier miljoen euro wil de minister minimum drie bedrijven stimuleren om een samenwerkingsverband af te sluiten rond waterhergebruik. Bedrijven kunnen een projectaanvraag indienen tegen april om in aanmerking te komen van financiële ondersteuning. “Het gaat vooral over projecten rond innovatie en nieuwe technologieën”, legt Demir uit. “Volgend jaar willen we een gelijkaardig project opzetten.”

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek