Wereldvoedselprijzen vallen fors terug

De wereldvoedselprijzen zijn in juli fors gedaald, al voor de vijfde maand op rij. Vooral de prijs voor granen en oliën gaan naar beneden nadat ze in maart op een recordhoogte stonden - een gevolg van de oorlog in Oekraïne, zo blijkt uit de Food Price Index van de VN-Voedselorganisatie (FAO).

8 augustus 2022  – Laatst bijgewerkt om 8 augustus 2022 14:58
wereldvoedselprijzenzaaientractor-1250

In juli daalde de index met 8,6 procent tot 140,9 punten. Vooral bij plantaardige oliën was er een prijsdaling met 19,2 procent, tot het laagste niveau in 10 maanden. De index, die de maandelijkse veranderingen in de internationale prijzen van een korf veel verhandelde voedselgrondstoffen bijhoudt, bleef wel 13,1 procent hoger dan in juli 2021.

Granen werden 11,5 procent goedkoper, vooral te danken aan de prijsdaling bij tarwe (-14,5 procent). Hier zou het akkoord dat Oekraïne met Rusland over de export van graan een rol hebben gespeeld. Tegenover vorig jaar is graan wel nog altijd een pak duurder.

De prijsindex voor plantaardige olie daalde in juli met 19,2 procent ten opzichte van juni en bereikte daarmee een laagste peil in 10 maanden. De internationale noteringen daalden bovendien voor alle oliesoorten. Zo daalden palmolieprijzen door de vooruitzichten op ruime exportmogelijkheden vanuit Indonesië. De prijzen voor koolzaadolie reageerden op de verwachtingen van nieuwe voorraden en de prijzen voor sojaolie daalden door de aanhoudend zwakke vraag. Ook de prijzen voor zonnebloemolie daalden aanzienlijk tegen de achtergrond van een matige wereldwijde importvraag ondanks aanhoudende logistieke onzekerheden in het Zwarte-Zeegebied. Ook de lagere prijzen voor ruwe olie zetten de plantaardige-olieprijzen onder druk.

Verder daalden ook de suiker-, zuivel- en vleesprijsindex, respectievelijk met 3,8 procent, 2,5 procent  en 0,5 procent ten opzichte van juni.

De FAO is opgelucht dat de prijzen dalen, maar wijst erop dat er nog altijd risico's zijn voor de wereldwijde voedselbevoorrading, zoals een recessie of hoge prijzen voor meststoffen. “Die kunnen een impact hebben op de toekomstige landbouwproductie en de broodwinning van de boeren”, stelt Maximo Torero, hoofdeconoom van de FAO.

Meer info: voedselprijzenindex van FAO.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek